Nvidia, любимият любимец на Уолстрийт за изкуствен интелект, продължава да набъбва до зашеметяващи висоти.

Пазарната капитализация на производителя на AI чипове се повиши до 3,019 трилиона долара в сряда, изпреварвайки леко пазарната капитализация на Apple също от 2,99 трилиона долара и я превръща във втората по големина публично търгувана компания в САЩ по този показател, точно след пазарната капитализация на Microsoft от 3,15 трилиона долара.

Nvidia вече е третата компания в САЩ, след Apple и Microsoft, която преминава границата от 3 трилиона долара. Акциите на базирания в Санта Клара производител на чипове се повишиха с 5,2% до около $1224,4 за акция, докато акциите на Apple завършиха сесията с ръст от 0,8% до $196. Тези печалби също помогнаха за повишаване на индексите S&P 500 и технологичния Nasdaq в сряда – и двата затвориха на нови рекордни върхове. Nvidia (NVDA) е най-големият бенефициент от AI манията, доминираща на Wall Street тази година; акциите са нараснали със 147% досега тази година, след като скочиха с 239% през 2023 г.

Междувременно акциите на Apple поскъпнаха с около 1,7% от началото на годината. По-рано тази седмица Дженсън Хуанг, главен изпълнителен директор на Nvidia, каза, че компанията ще пусне своята най-модерна платформа за чипове с изкуствен интелект, наречена Rubin, през 2026 г. Платформата Rubin ще наследи Blackwell, която доставя чипове за центрове за данни и беше обявена едва през март. Той беше наречен от Nvidia по това време като „най-мощният чип в света“. Nvidia представлява около 70% от продажбите на AI полупроводници и някои анализатори смятат, че акциите трябва да се развиват още повече. „Гледайки напред, смятаме, че NVDA е на път да се превърне в най-ценната компания, като се има предвид множеството начини, по които може да монетизира AI и нашето убеждение, че има най-голямата адресируема възможност за разширяване на пазара в целия технологичен сектор“, пише Анджело Зино, старши капиталов анализатор в CFRA Research в бележка в сряда вечерта. Акциите на компанията скоро ще станат по-достъпни. Nvidia обяви разделяне на акциите 10 за 1 миналия месец, правейки закупуването на акции в горещата компания за полупроводници по-достъпно за индивидуалните инвеститори. Акциите след разделянето ще започнат да се търгуват при отваряне на пазара на 10 юни.

CNN

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...