Светът www.france24.com

Повече от едно на всеки четири деца под петгодишна възраст в световен мащаб живее в „тежка“ хранителна бедност, предупреди УНИЦЕФ – което означава, че повече от 180 милиона са изложени на риск от неблагоприятни въздействия върху техния растеж и развитие.

„Тежка детска хранителна бедност описва деца, които оцеляват на диети с тежки лишения, така че консумират само две или по-малко групи храни“, каза пред AFP Хариет Торлес, водещ автор на нов доклад на УНИЦЕФ, публикуван късно в сряда. „Шокиращо е в днешно време, когато знаем какво трябва да се направи.“ УНИЦЕФ препоръчва на малките деца да приемат всеки ден храни от пет от осемте основни групи – кърма; зърна, корени, грудки и живовляк; варива, ядки и семена; млечни; месо, птици и риба; яйца; богати на витамин А плодове и зеленчуци; и други плодове и зеленчуци. Но 440 милиона деца под петгодишна възраст, живеещи в около 100 страни с ниски и средни доходи, живеят в хранителна бедност, което означава, че нямат достъп до пет групи храни всеки ден.

От тях 181 милиона изпитват сериозна хранителна бедност, като се хранят от най-много две групи храни. „Децата, които консумират само две групи храни на ден – например ориз и малко мляко – са с до 50 процента по-склонни да получат тежки форми на недохранване“, каза директорът на УНИЦЕФ Катрин Ръсел в изявление, придружаващо доклада. Това недохранване може да доведе до отслабване, състояние на необичайна слабост, което може да бъде фатално. И дори ако тези деца оцелеят и пораснат, „те със сигурност не процъфтяват. Така че се справят по-зле в училище“, обясни Торлес. „Когато са възрастни, им е по-трудно да печелят приличен доход и това обръща цикъла на бедността от едно поколение на следващо“, каза експертът по хранене. „Ако си помислите как изглежда мозъкът, сърцето и имунната система, всички тези важни системи на тялото, които са толкова важни за развитието, за защита срещу болести – всички те зависят от витамини, минерали и протеини.“

Острата бедност на детската храна е съсредоточена в около 20 страни, като особено тежки са ситуациите в: Сомалия, където 63 процента от малките деца са засегнати; Гвинея (54 процента); Гвинея-Бисау (53%) и Афганистан (49%). Въпреки че няма данни за богатите страни, децата в домакинствата с ниски доходи също страдат от хранителни пропуски. Докладът на Детския фонд на ООН отбелязва настоящите обстоятелства в ивицата Газа, където военната офанзива на Израел в отговор на нападението от 7 октомври от бойци на Хамас „докара продоволствената и здравната система до колапс“. От декември до април тази година агенцията събра пет кръга данни чрез текстови съобщения от семейства, получаващи финансова помощ в обсадената палестинска територия.

www.france24.com

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...