Седмица преди отбелязването на 20-години от приемането на Полша в ЕС Анджей Домански, финансов министър в кабинета на Доналд Туск, заяви в интервю, че присъединяването на страната към еврозоната „не е оправдано към настоящия момент“. Защо Полша не желае да влезе в еврозоната – попита в свой анализ икономистът доцент Григор Сарийски.

 

Доц. Григор Сарийски отбеляза че Новината беше спомената мимоходом от българските медии, което е меко казано странно на фона на отчаяното бързане на България  за влизане във валутния съюз Една страна, като Полша, която е с по-висок стандарт и с по-дълга история на членство в ЕС отлага приемането на единната валута за неопределено време и оставя най-бедната страна в Съюза да я изпревари на входа към „клуба на богатите“. Какво може да мотивира една икономика, получила над 245 млрд. евро от фондовете на ЕС, да спре по-нататъшната си интеграция (защото приемането на единната европейска валута е именно етап на интеграция) и да запази националната си валута? азбира се, причините са много, като на първо място трябва да се отчете че подобни решения Полша разчита на експертизата на централната си банка (NBP), чиито анализи се фокусират върху макроикономическите ефекти от приемането на еврото, а не на степента на покриване на така наречените критерии за конвергенция.

Целта на NBP е да определи точния баланс между разходите и рисковете, който винаги е бил в полза на запазването на независима парична политика.

 

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...