Гръцката брегова охрана е причинила смъртта на десетки мигранти в Средиземно море за период от три години, твърдят свидетели, включително девет, които са били умишлено хвърлени във водата. Деветимата са сред повече от 40 души, за които се твърди, че са загинали в резултат на това, че са били принудени да напуснат гръцките териториални води или са били върнати обратно в морето, след като са достигнали гръцките острови, установи анализ на BBC.
Гръцката брегова охрана каза на нашето разследване, че категорично отхвърля всички обвинения в незаконни дейности.
Показахме кадри на 12 души, натоварени в лодка на гръцката брегова охрана и след това изоставени на гумена лодка, на бивш старши офицер от гръцката брегова охрана. Когато стана от стола си и с все още включен микрофон, той каза, че това е „очевидно незаконно“ и „международно престъпление“. Гръцкото правителство отдавна е обвинявано в принудително връщане – тласкане на хора обратно към Турция, откъдето са преминали, което е незаконно според международното право. Но това е първият път, когато BBC изчислява броя на инцидентите, в които се твърди, че са настъпили смъртни случаи в резултат на действията на гръцката брегова охрана. 15-те инцидента, които анализирахме – от май 2020-23 г. – доведоха до 43 смъртни случая. Първоначалните източници са предимно местни медии, неправителствени организации и турската брегова охрана.
Миналата година от 263 048 пристигнали по море в Европа 16% (41 561) са дошли през Гърция. През 2020 г. Турция обясни, че вече не може да прилага сделката с ЕС за спиране на мигранти, запътили се към Гърция, подписана през 2016 г.Правозащитни групи твърдят, че хиляди хора, търсещи убежище в Европа, са били незаконно върнати от Гърция в Турция и им е отказано правото да търсят убежище, което е залегнало в международното право и правото на ЕС.
„Трябва да се подчертае, че от 2015 до 2024 г. гръцката брегова охрана е спасила 250 834 бежанци/мигранти при 6161 инцидента в морето. Безупречното изпълнение на тази благородна мисия е положително признато от международната общност“, се казва още в изявлението на гръцката брегова охрана в отговор на Би Би Си.
Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...