Седем души са задържани при мащабна полицейска операция на 14 юни за съпричастност в трафик на афганистански граждани от границата на България с Турция до границата със Сърбия. Сред арестуваните има двама сръбски граждани и 43-годишна българка от афганистански произход. Единствено жената е с мярка домашен арест с контролираща гривна, тъй като има малко дете. Това съобщиха преди минути на извънреден съвместен брифинг от Районна прокуратура Пловдив и ГДБОП, предава Plovdiv24.bg.

Едно от лицата е задържано на територията на Пловдивска област. Колата с афганистанците е спряна на 116-ия километър на АМ „Тракия“. В нея е имало 11 мъже на възраст от 20 до 25 години. Всеки от тях е платил по 3000 евро за транспорт през територията на България.

По случая е образувано досъдебно производство, а самото разследване се води от отдел 11 от ГДБОП София. В изминалите три дни и половина са извършвани действия на територията на цялата страна, събрани са доказателства за съпричастност към престъпната дейност, установени са леките и тежкотоварните автотомобили, с които е извършван трафик на афганистанските граждани. С реализацията на операцията са осуетени множество предстоящи трансфери на такива бежанци, коментира районният прокурор на Пловдив Петър Петров.

Досъдебното производство за нелегалния трафик е образувано преди около една година. През този период са извършени много на брой и различни действия, част от тях по линия на международното сътрудничество и със съдействието на Европол, допълни наблюдаващия прокурор Димитър Костов.

Пред автомобила с 11-те афганистанци се е движела пилотна кола, т. нар. отцепка, която била спряна на територията на област София.

Задържаните лица са на възраст от 22 до 43 години, като сръбските граждани са съответно на 23 и 22 г. Единствената жена в групата има предишна условна присъда за същото престъпление.

Трафикантите са си разпределяли конкретните задачи в рамките на групата – едно от лицата е контактувало с мигрантите и е определяло точката, от където ще бъдат взети, друго лице е отговаряло за логистиката сред които набиране на шофьори и автомобили. Едно от използваните превозни средства е било тир.

След спирането на автомобила с мигрантите на магистралата са предприети допълнителни действия като претърсване и изземване на 3 адреса в София, стопанисвани от български граждани, претърсване на 2 автомобила, от които са иззети вещи, съпричастни към престъпната дейност на лицата.

Организацията е на групата е била изключително сериозна, действията са извършвани в пълна конспирация, включително начина на общуване, на свързване с мигрантите, на определяне на точките, от които да вземат мигрантите.

Наказанието за тази престъпна дейност е от 2 до 10 години и глоба от 5000 до 20 000 лева.

 

Plovdiv24.bg.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...