Министърът на енергетиката Владимир Малинов и посланикът на Япония у нас Н. Пр. Хисаши Мичигами обсъдиха задълбочаването на двустранното сътрудничество в сферата на енергетиката. Те се обединиха около това, че пред страните е налице широк спектър от възможности за разширяване на съвместната работа между български и японски компании в осъществяване на енергийния преход.
„В областта на ядрената енергетика страната ни проучва опита за изграждане и експлоатиране на малки модулни реактори. В тази връзка бихме се запознали с технологиите на японски компании, които работят в тази област“, каза министър Малинов. Пред японския посланик той открои и ролята на батериите за съхранение на енергия като ключов инструмент в реализацията на енергийния преход. „Бихме желали пазарът в България да разполага с най-добрите технологии както по отношение на батериите за съхранение на енергия, така и за улавяне на въглеродни емисии“, подчерта енергийният министър. Друга тема, която бе очертана като възможност за потенциално сътрудничество бе киберсигурността на стратегическите енергийни обекти в България.
📌Основна тема по време на разговора бе възстановяването на най-голямата помпено-акумулираща централа в югоизточна Европа – ПАВЕЦ Чаира. „Възобновяването на работата на Чаира е основен приоритет за българската страна. Централата е от стратегическо значение за България и региона. Тя има пряко отношение към националната ни сигурност, ще даде възможност за съхранение на енергия, а и стабилност и предвидимост на цената на електроенергията“, подчерта министър Малинов. Той бе категоричен, че от българска страна ще бъдат предприети всички необходими мерки в най-кратки срокове за извършване на необходимите ремонтни дейности по оборудването на централата.
Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...