Лятното слънцестоене отбелязва днес началото на астрономическото лято в Северното полукълбо на Земята. Учените са изчислили, че тази година слънцестоенето е уникално с това, че е първото най-ранно случващо се през годината от 228 г. досега.Днес е най-дългият ден за 2024 година.
Слънцето ще свети почти 16 часа и половина.
Това е така заради липсата на пълен синхрон между астрономическата и слънчевата година, високосната година, смяната на календарите (Юлиански и Грегориански – бел. ред.) и наличието на лятно часово време.
Лятното слънцестоене е моментът, когато Слънцето заема най-високата точка в годишната си траектория, а денят продължава най-дълго. За България лятото ще настъпи днес в 23:50 ч.
След слънцестоенето Слънцето започва да се движи надолу по еклиптиката, с което намалява и продължителността на деня в Северното полукълбо.
Жълт код за опасни горещини е обявен в почти цялата страна. Изключение правят само областите Добрич, Варна и Бургас. Максималните температури ще са между 34° и 39°, по-ниски по Черноморието, а в София – около 34°, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).
В планините ще бъде слънчево, след обяд с незначителна купеста облачност. Ще духа до умерен, по билата и временно силен североизточен вятър.
Максимални температури по Черноморието ще бъдат 28°-31°. Температурата на морската вода е 21°-24°.
Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...