Няколко американски военни бази в Европа бяха поставени в състояние на повишена бойна готовност през уикенда, като нивото на защита на силите беше повишено до второто най-високо състояние на фона на опасения, че терористична атака може да бъде насочена към американски военен персонал или съоръжения, според двама американски служители . Базите, включително гарнизонът на американската армия в Щутгарт, Германия, където се намира щабквартирата на Европейското командване на САЩ, повишиха нивото на тревога до състояние на защита на силите „Чарли“ в неделя, казаха служители. Този статут „се прилага, когато възникне инцидент или се получи разузнавателна информация, показваща някаква форма на терористично действие или е вероятно насочване срещу персонал или съоръжения“, според американската армия.

Европейското командване на армията не потвърждава промяната в статуса на базите, но пояснява, че военните „остават бдителни“, посочва АФП.

От Пентагона заявиха, че „поради комбинация от фактори, които потенциално оказват влияние върху безопасността и сигурността на американските военнослужещи и на членовете на техните семейства в Европа, командването удвоява усилията, за да подчертае тази бдителност през летните месеци“.

Държавният департамент пък съветва американските граждани в Германия да проявяват по-голямо внимание заради тероризъм.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...