ЕС е готов да обвини Meta, компанията – майка на Facebook, в нарушаването на новите цифрови правила на блока само седмица след като публикува предварителните разкрития от подобно разследване срещу Apple. В предварителните резултати, които ще бъдат публикувани по-късно тази седмица, регулаторите ще посочат, че са обезпокоени от модела „плати или се съгласи“ на Meta, съобщава Financial Times, позовавайки се на трима души, пряко запознати с въпроса.

В момента потребителите на Facebook и Instagram могат да изберат да използват социалните мрежи безплатно, като се съгласяват със събирането на данни, или да платят, за да не бъдат споделяни техните данни. Очаква се регулаторите да заявят, че изборът, който предлага моделът на Meta, рискува да даде на потребителите фалшива алтернатива, като финансовата бариера може да ги принуди да се съгласят личните им данни да бъдат проследявани за рекламни цели. Източник, запознат с мнението на ЕС, е заявил, че потребителите трябва да получат „равностойна оферта“.

Съгласно новите правила технологичните гиганти трябва да получат съгласието на потребителите, „когато възнамеряват да комбинират или да използват техните лични данни в различни основни платформени услуги“, заяви ЕС през март, когато започна разследване за съответствие срещу Meta и други технологични гиганти.Ако бъде установено нарушение на закона, Meta е заплашена от големи санкции в размер до 10% от глобалния си оборот и до 20% при повторно нарушение. Предварителните разкрития на ЕС трябва да бъдат готови в рамките на една година от началото на официалното разследване.

„Абонаментът без реклами следва указанията на най-висшия съд в Европа и е в съответствие със Закона за цифровите пазари (DMA). Очакваме с нетърпение по-нататъшния конструктивен диалог с Европейската комисия, за да приключим това разследване“, се казва в изявление на Meta, цитирано от FT. Европейската комисия е отказала да предостави коментар.

Обвиненията срещу Meta тази седмица ще покажат, че Брюксел желае да покаже, че може да действа бързо срещу предполагаемо антиконкурентно поведение, смятат анализатори. „Технологичните гиганти са приоритет за Брюксел“, казва адвокат по антитръстови въпроси, цитиран от британското издание. „Признава се, че прилагането на традиционното законодателство в областта на конкуренцията е бавно и донякъде неефективно“, добавя той.

източник:www.capital.bg

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...