16-ото издание на „Майстори на фотографията“ е подкрепено от Министерството на културата

 

Тази галерия е място, което отива на Джесика Ланг, защото ако познавате нейното творчество по начина, по който аз го познавам, ще знаете, че мястото на една кралица е в царския дворец. С тези думи се обърна към публиката в Национална галерия – „Двореца“ министърът на културата Найден Тодоров по време на официалното откриване на 16-ото издание на „Майстори на фотографията“.

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди „Оскар”, в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф. Първата по рода си нейна ретроспектива в България е в рамките на платформата „Майстори на фотографията” и включва близо 120 черно-бели снимки, разкриващи интересите на Джесика Ланг, уловени от обектива на фотокамерата. Това са много лични, почти интимни произведения, създадени по време на пътувания по света.

 

„Докато разглеждате изложбата, ще установите две неща: първо, че големият талант е един и същ, без значение дали се намираш пред камерата или зад нея. Ще установите също така, че първата любов си остава любов за цял живот. Тъй като г-жа Ланг, преди да започне да се занимава с актьорско майсторство, се е занимавала с фотография“, сподели още министър Тодоров. Той пожела на посетителите, докато разглеждат фотографиите, да забележат, че в тях има един поглед, който не е съвсем присъщ на обикновения фотограф. „Това е поглед на човек, който е свикнал с кинематографията“, обясни министър Тодоров. Той препоръча на присъстващите, след като разгледат изложбата, да изгледат и някой от филмите със звездното участие на Джесика Ланг.

 

„Аз няма да ви кажа нищо за моите снимки. Те са изключително лични и мисля, че най-добрият начин е да ги видите, без каквито и да било предварителни знания и говорене. Много съм развълнувана, че съм тук“, каза Джесика Ланг.

 

На откриването присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на туризма Евтим Милошев, посланици и артисти.

 

„Майстори на фотографията“, издание 16, се организира от фондация „МУСИЗ“ в партньорство с Националната галерия и галерия „Хауърд Грийнбърг“, Ню Йорк. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, фондация „Лъчезар Цоцорков“, Столичната община – Календар на културните събития и посолството на САЩ.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...