Министърът на културата Найден Тодоров инспектира днес хода на дейностите в един от най-значимите археологически обекти в страната – Античния град Хераклея Синтика в местността „Рупите“ край Петрич. Министерството на културата осигури допълнителни средства от държавния бюджет в размер на 300 000 лв. за проучванията там. Античният град Хераклея Синтика е сред 7 приоритетни обекта, включени в Програмата за „Опазване на недвижимото културно наследство“ на Министерството на културата. Те ще бъдат финансирани с общо над 2 милиона лева.
🔹Ръководителят на обекта проф. д-р Людмил Вагалински представи на министър Тодоров последната находка – уникалната статуя на бог Хермес и очерта необходимите дейности по консервацията ѝ. До момента в България толкова запазена статуя не е намирана.
🔹„Откритието е от огромно значение не само в национален, но и в световен мащаб. Това, което се вижда тук, е изключително и показва на какво сме наследници“, сподели министър Тодоров по-късно пред представители на медиите. По думите на министър Тодоров имаме огромна база да бъдем горди и да вървим напред с гордо вдигнати глави. „За тази цел първо трябва да се даде възможност на археолозите да свършат своята работа, защото в момента, в който подобни обекти бъдат показани на света, България ще бъде под общия прожектор на всички и това е моментът, в който ние ще може да бъдем горди от това, което сме“, подчерта министърът на културата.
🔹„Изключително съм впечатлен от това, което видях и трябва да кажа, че държавата е помагала, ще продължава да помага и подобни открития само ще бъдат допълнителен стимул за увеличаването на тази помощ“, категоричен бе министър Тодоров. Той поясни, че хората навсякъде осъзнават, че благодарение на това наследство, което имаме, ние можем да продължим напред.
🔹„До края на седмицата трябва да сме стигнали до музея в Петрич и аз също малко да си поотдъхна. Хората също така напират да го видят“, сподели проф. Вагалински по отношение на статуята на Хермес. Министър Тодоров обсъди с проф. Вагалински проблемите, които той и колегите му археолози срещат и обеща да потърси бързо решение.
Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...