Силен трус в мина Ридултови ранява 10 миньори, десетки в неизвестност

Днес сутринта около 08:00 ч. местно време (09:00 ч. българско време) силен трус разтърси въглищната мина Ридултови в Полша, оставяйки десетки миньори в неизвестност. Спасителни екипи работят неуморно за изваждането на миньорите на повърхността, като най-малко 10 от тях са ранени и хоспитализирани.

Говорителката на Полска група за добив на въглища Александра Висоцка-Симбига съобщи, че инцидентът е станал на дълбочина 1200 метра под земята. „Нямаме контакт с двама работници,“ заяви тя.

„Някои от тези хора се изваждат на повърхността, някои вече са извадени, а други все още не са достигнати от спасителите.“Според Европейско-Средиземноморския сеизмологичен център трусът е бил с магнитуд 3.1.

Причината за труса остава неизвестна, но се предполага, че е свързана с напрежението в скалите, което може да доведе до внезапни изригвания на скали в коридорите и тунелите. В момента на инцидента в района са се намирали 68 миньори. Петнадесет от тях са били извадени на повърхността, включително 10, които са били хоспитализирани. В спасителната операция участват въздушни линейки и 10 екипа от персонал.

Лукаш Пач, ръководител на службата за бърза помощ в Катовице, основния град в минния регион, съобщи, че хоспитализираните миньори са в стабилно състояние.

Мината Ридултови, открита през 1792 година, в момента осигурява работа на около 2000 миньори. Това не е първият инцидент в мината; през 2019 и 2020 година двама миньори загинаха в отделни инциденти.

Спасителните екипи продължават да работят неуморно, за да достигнат до затрупаните миньори и да ги извадят на повърхността. Семействата на миньорите се събират около мината, очаквайки новини за своите близки.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...