Тежки китайски танкове влизат в Украйна. След неотдавнашното посещение на китайския лидер Си Дзинпин в Русия и министърът на отбраната на Китайската народна република генерал-полковник Ли Шанфу са обявени  доставкие на китайски оръжия и боеприпаси за Руската федерация. Русия посочи какви оръжейни системи могат да предложат китайците на руската страна за използване в зоната на бойните действия в Украйна.

Логично е да се ограничи списъкът на китайската военна техника, подходяща за използване от местни специалисти на бойното поле, до образци, които използват същите боеприпаси като руските им аналози. За да не зависи от доставките от Китай и на снаряди и ракети, предава dnes.bg.

И така, сред бронираните машини, които има смисъл да се вземат в украинската кал, може да се посочи най-модерният китайски танк „Тип 99“ (ZTZ−99) – аналог на руския T−90. Освен това калибърът на оръдието му е същият като на руските танкове – 125 мм. Това китайско оръжие е техен собствен дизайн, а не клонинг на някакъв руски модел. Тоест, не е факт, че изстрелите за него са унифицирани с боеприпасите, произведени в Русия. Въпреки че китайските военни със сигурност биха били любопитни да тестват най-модерната си бойна машина в реални бойни условия.

Най-вероятният кандидат за доставки в Русия е друг танк от Китай: „Тип 96/Тип 96A“. По своите характеристики той може да се счита за аналог на най-модерните модификации на руските Т-72 или Т-80. А оръдието му е копие на руския 125 мм танк 2А46М. В Китай има около 2500 такива машини. Следователно, ако нещо се случи, източните „братя за цял живот“ може да споделят стотици такива танкове с Русия. Основното за Москва е да се русифицира менюто на цялата им електроника и да се адаптират символите на работните места на екипажа.

Китайската бойна машина на пехотата „Тип 04“ със сигурност ще се впише в редиците на руската армия. Това е пълен аналог на руската БМП-3. А кулата му със 100-мм оръдие като цяло е лицензно копие на руския прототип. Бяха произведени над 2000 от тези бронирани машини. Следователно организирането на доставката на „малък дял“ от Китай няма да бъде проблем.

 

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...