Бургас посрещна Джулая

Заслугата до голяма степен е и на общината, тъй като всяка година се осигурява отлична организация, сцена и рок музика през цялата нощ срещу първи юли. Джулай морнинг е , създаден от хората за хората, който не се чества в никоя друга държава.През първите години Джулай морнинг се посреща на пристанищните кейове на Варна. По-късно популярни стават Камен Бряг, Каварна, Шкорпиловци, Иракли, Созопол, Варвара, Ахтопол и други. Тези места все още привличат стотици хипарски настроените хора в навечерието на 1 юли. Независимо какви са произходът и значението му, Джулай морнинг е страхотен повод да започнем лятото подобаващо, на открито, под светлината на луната и ритмите на музиката. И, разбира се, в компанията на добри приятели. Джулай морнинг се отбелязва на 30 юни, когато вечерта хората се събират на открито и в близост до водоеми (най-често морето). Нощта е съпроводена от музика, песни и забавления, които продължават чак до сутринта на 1 юли.Мнозина считат Джулай морнинг за празник с хипарски корени, тъй като в същността си той въплъщава идеи за свобода, близост до природата и между хората. Празникът започва да се отбелязва през 80-те години, най-вероятно като част от движението "Хепънинг". Тогава той е представлявал малки, неофициални и неагресивни маршове. Други смятат, че Джулай морнинг е просто свободолюбив начин да се отбележи началото на отпускарския сезон, края на учебната година и началото на един от най-приятните летни месеци. Смята се също, че празникът се асоциира и с учението на Петър Дънов, с ритуали за почитане на слънцето и с други древни български традиции. Твърди се, че името му произлиза от песента "July Morning" на Uriah Heep, която е огромен хит в България през 80-те години.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 95
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 89
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 78
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.

140 състезатели ще участват в националния турнир по кудо „Купа Бургас“

  • 29 Мар 2024
  • 78
На 31 март от 11.00 ч. в спортна зала „Никола Станчев“ ще се проведе националният турнир по кудо „Купа Бургас“. Организатори са СК „БУШИДО Бургас“ и Община Бургас.

Даниел Петров: Край със смяната на статута на земеделските земи, за да се превръщат във фотоволтаични паркове

  • 29 Мар 2024
  • 88
Днес в Народното събрание бяха разгледани, гласувани и приети предложения на народния представител от “Възраждане”, Даниел Петров в Закона за собствеността и ползването на земеделската земя, по отношение на прекратяване на порочната практика за смяна на статута на обработваемите земеделски земи, мери и пасища, с цел превръщането им във фотоволтаични централи.