От 15 септември: повече часове по математика и география в училище, по-малко по чужди езици

  • 03 Юли 2020
Класическата гимназия, професионалните, спортните училища и тези по изкуствата ще могат сами да преразпределят част от часовете. Ново разпределение на часовете между учебните предмети ще влезе в сила от 15 септември 2020 г. за учениците, които наесен ще са в първи и в осми клас. От 2021/2022 г. по новия учебен план ще учат и учениците, които тогава ще са петокласници, предвижда изменение на Наредба 4 за учебния план. Проектът за него бе анонсиран преди дни от министъра на образованието Красимир Вълчев и е публикуван за обществено обсъждане преди гласуването му в Министерския съвет. Броят на часовете по математика от първи до четвърти клас остава без промяна и се увеличава в пети и шести клас с 0,5 часа седмично. Така общият брой на задължителните часове се увеличава от 136 на 153 за всеки от класовете. В седми клас той остава без промяна - 144 часа за годината.Увеличаването на часовете не означава увеличаване на учебното съдържание, осигуряване на повече часове за упражнения - подчертава образователният министър Красимир Вълчев. Един от мотивите за промяната са и ниските резултати по математика от националното външно оценяване по математика години наред. Средният резултат на седмокласниците тази година е приблизително равен на 1/3 от максималния брой точки на теста. Другият предмет, който се оказва предизвикателство, е географията и тук също се предвижда увеличение на часовете. То ще е в шести клас и отново ще е с 0,5 часа на седмица. Така за година задължителните часове ще са 68 при сегашни 51.В първи и втори клас се връща старото име на предмета, който бе прекръстен на околен свят. От тази есен първокласниците отново ще учат родинознание. Да се надгради компютърното моделиране, изучавано в III и в IV клас, като се свърже с обучението по информационни технологии в нов предмет - компютърни технологии и креативност, който да се изучава с 1,5 часа на седмица - е друга промяна чрез проекта за изменение на наредбата. В трети и четвърти клас учениците ще учат компютърно моделиране в общо 66 часа за двете години, както е и сега, а от пети до седми клас предметът ще се казва дигитални технологии и креативност (сега е информационни технологии) и часовете по него ще се увеличат и в трите прогимназиални години. В пети и шести клас те ще са общо съответно 51 при сегашни 34, а в седми - 54 при 36 сега. Задължителните часове по чужди езици обаче се намаляват в пети и шести клас. Годишният им брой ще е по 102 при сегашни 119. В останалите класове няма промяна. Новите учебни планове започват да се прилагат от учебната 2020-2021 г. за учениците, които тогава постъпват в I и в VIII клас и от учебната 2021-2022 г. – за учениците, които постъпват в V клас - пише в преходните и заключителни разпоредби. Останалите ученици ще учат по старите учебни планове, по които са започнали обучението си.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 223
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 207
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 212
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 496
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 466
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.