« ноември 2020 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Кораб-реплика на тракийците ще акостира край Севтополис

Строящият се вече трета година край водите на язовир Копринка кораб-реплика на съдовете, ползвани в античността от траките ще тръгне на първото си плаване между 10 и 15 август, обяви ръководителят на проекта Атанас Димитров. По думите му вече е разпореден 10-членен екипаж от четвъртокурсници при висшето военноморското училище „Н. Вапцаров“ с командир капитан ІІІ.ранг Тодор Коритаров. Димитров се оплака че през месеците на пандемията неизвестни лица са успели да отмъкнат ръчно изработени детайли от корпуса, това забавяло работата по пускането на ладията на вода. Първото пътешествие, най-вероятно за големия църковен празник Голяма Богородица на 15 август ще бъде до мястото, където са потопени останките на древната столица на Севт ІІІ-Севтополис.То било локализирано чрез изчисления по картите на археолозите, извършили проучванията на място през 50-те години на миналия век, преди да се напълни язовирната чаша. Според Димитров от някогашното пристанище на левия бряг на река Тонзос /Тунджа/ в античността са тръгвали кораби с гребци и платна, които стигали до Кабиле и Бяло море. Изработената изцяло ръчно ладия е с 19,5 м дълга килова греда, за 300-те ребра са подбрани естествено изкривени дървета, от дърво са и пироните /дибли/, котвата е от камък, а платната са изтъкани от памук и коноп.Носът на лодката ще бъде украсен със стилизиран жерав, изработен от дърво. Корабът е конструиран на базата на фреските от храма Мединет Хабу в Луксор, Египет, където са били положени в древността тленните останки на фараона Рамзес ІІІ. Спускането на слънчевата ладия в язовира се отлага на няколко пъти по различни причини, през есента на м.г. ръководителят на проекта твърдеше че в репликата са инвестирани около 11 000 евро, но на практика сумата ще се окаже доста по-голяма. източник: Монитор

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

НАП ще признава тестовете за Covid-19 за разход на фирмите

  • 24 Ное 2020
  • 4
Сумите, които компаниите плащат за тестване на служителите за коронавирус, се признават за данъчни цели и не се облагат с данък върху разходите.

СЗО препоръча Коледа в тесен кръг

  • 24 Ное 2020
  • 13
Световната здравна организация отправи препоръка за предстоящите коледни празници за празнуване в тесен кръг - без големи семейни тържества или събирания, предаде Франс прес.

Мобилни адвокати ще дават правна помощ на уязвими групи

  • 24 Ное 2020
  • 10
Над 250 представители на уязвимите социални групи в малките и отдалечените райони на областите Стара Загора, Велико Търново и Варна ще получат първична правна помощ в това число жертви на домашно насилие, жени, деца и представители на малцинствени общности.

Франция разчисти поредния мигрантски лагер

  • 24 Ное 2020
  • 19
Френският вътрешен министър Жералд Дарманен открива разследване заради сблъсъците снощи в центъра на Париж, след като полицията разчисти поредния незаконен мигрантски лагер

Километрична опашка на „Кулата“

  • 24 Ное 2020
  • 23
Километрична опашка от тирове се образува на граничния пункт „Кулата – Промахон“, след като тази сутрин гръцките власти възобновиха масовото тестване на шофьори на тежкотоварни автомобили за COVID-19.