Общината ремонтира покрива на къщата на Духтев в Морската градина

Община Бургас възстановява чрез новото си звено за спешни малки ремонти покрива на къщата на Духтев в Морската градина. Тази малка, но знакова сграда, пълна със спомени, никога няма да бъде оставена без грижа. По нареждане на кмета Димитър Николов тя беше основно ремонтирана през 2009 г. за около 30 000 лева. Тогава бе поставена нова хидро и топлоизолация, измазана беше цялата фасада, подменена дограмата, а около къщата монтираха декоративно осветление. Днес там се помещава хидро-метеорологична обсерватория към Националния институт по метеорология и хидрология. Каквото е нужно за запазване на сградата за бъдещите поколения, ще бъде сторено, защото тя е важна и романтична страница от бургаската история. Къщата неизменно се свързва с името на Георги Духтев - създателят на нашата Морска градина, а и на много от парковете в София. В един момент от живота си, когато е смятан за най-добрия ландшафтен архитект в България, той е поканен да работи в столицата, където отговарял за цялата й зелена система. Но носталгията по любимия Бургас се оказала непреодолима и той се завърнал да доизживее живота си край морето. Георги Духтев е роден през 1885 г. във Варна. В последните години на 19-и век той живеел в двореца "Евксиноград", където работела майка му. Интересът на момчето към природата и растенията направил впечатление на цар Фердинанд. Монархът осигурил специално образование на Георги, след като той завършил гимназия с отличие. Като личен стипендиант на Фердинанд, Георги Духтев завършил института по паркоустройство и цветарство в Айсбург, Австрия. Въпреки че е подготвян да управлява парка и цветарниците на двореца "Евксиноград", той не останал във Варна. Младият ерудит искал да направи нещо съвсем ново и по негово настояване е назначен през 1910 г. за управител-градинар към Община Бургас. Той е човекът, под чието ръководство определеният терен за Приморска градска градина е облагороден, залесен и оформен с алеи. През 1923 г. Георги Духтев сключил брак с Елена Калпакчиева от Бургас. Младото семейство било настанено именно в тази тогава нова къща, построена за управителя на парка. В нея са родени двете им деца Димитър и Лиляна. Преди да почине, Георги Духтев завещал къщата на Общината.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 0
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 102
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 102
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 82
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.

140 състезатели ще участват в националния турнир по кудо „Купа Бургас“

  • 29 Мар 2024
  • 83
На 31 март от 11.00 ч. в спортна зала „Никола Станчев“ ще се проведе националният турнир по кудо „Купа Бургас“. Организатори са СК „БУШИДО Бургас“ и Община Бургас.