България ще заведе дело пред Съда на ЕС заради пакет „Мобилност”

  • 09 Юли 2020
Европарламентът днес окончателно прие на второ четене мярката. Отхвърлени бяха всички внесени от българските евродепутати предложения за изменения. България ще заведе дело пред Съда на ЕС в двумесечен срок от публикуването на пакета „Мобилност“ в официалния вестник на ЕС. С исковете ще поискаме анулиране на част от разпоредбите. Останалите държави членки ще имат възможността да се присъединят към нашата позиция, за да бъдем по-ефективни във воденето на делото. Това заяви транспортният министър Росен Желязков. „Очаквано, но за наше съжаление, със смазващо мнозинство – с 3,5 пъти повече или 520:150/160 от гласуващите пакетът беше приет окончателно. Искам да благодаря на българската делегация за единната позиция, която изпълва със смисъл и съдържание понятия като съединение, единство и защита на националните интереси. Благодаря на всички евродепутати“, каза Желязков.Според него има шанс още преди да започне прилагането на новите правила, в рамките на 18 месеца, делото да приключи: „Ние ще искаме да бъде разгледано по същество, нямаме интерес да искаме спиране. България се свързала с всички държави от групата на единомислещите. Всяка държава има различни приоритети по отношение на различните досиета. Ние подготвяме нашите искове по значимостта на отделните файлове по трите законодателни предложения. Ние ще им дадем възможност да се присъединят към нас, но бихме ги подкрепили и по онези теми, които а сходни или са в наш интерес“, заяви министърът.Заедно с делото пред Съда на ЕС българската страна ще продължи да настоява Европейската комисия до края на настоящата година да приключи с оценката на въздействие за последиците от връщането на превозното средство в 8-седмичен период, а също и прилагането на част от правилата за сухопътната част на комбинирания транспорт. „Ние очакваме Комисията да изпълни ангажимента си и след оценката на въздействието да внесе ново законодателно предложение, с което тези мерки и тези последици да бъдат анулирани. В този процес ние ще продължим да бъдем рамо до рамо с нашите превозвачи. Вярвам на подкрепата на българските представители в ЕП и на всички отговорни институции и колеги“, добави Росен Желязков.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

МИНИСТЪР КРЪСТЮ КРЪСТЕВ ВРЪЧИ ДВЕ НАГРАДИ НА ОФИЦИАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА СЪБИТИЕТО „ИКАР“ 2024

  • 28 Мар 2024
  • 1
Министърът на културата Кръстю Кръстев връчи две награди– за куклен театър на Държавния куклен театър в Стара Загора и за драматичен театър – на Народния театър „Иван Вазов“.

Икономически полицаи от ОДМВР-София предотвратиха продажбата на близо 120 кг негодни хранителни продукти

  • 28 Мар 2024
  • 18
В хода на проведена през вчерашния ден специализирана полицейска операция служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в областната дирекция извършили съвместни проверки с представители на Областната дирекция по безопасност на храните.

Криминалисти на ОДМВР-Разград задържаха извършители на кражби от активни трасета в мрежата на телекомуникационна компания

  • 28 Мар 2024
  • 14
рестът е осъществен с активното съдействие на ОДМВР-Търговище и Шумен под ръководството на ГДНП

В ОБЩИНА НЕСЕБЪР ДЕЙСТВА НАЙ- СЪВРЕМЕННАТА СИСТЕМА ЗА ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ

  • 28 Мар 2024
  • 73
Kметът на Несебър Николай Димитров, директорът на Областна дирекция на МВР Бургас старши комисар Емил Павлов и главен инспектор Коста Кирязов, началник на РУ Несебър представиха надградената и разширена мрежа за видеонаблюдение на територията на общината.

Близо 36 000 души са се вписали в регистъра на хазартно уязвимите лица

  • 28 Мар 2024
  • 84
Близо 2000 граждани са подали заявление за вписване регистъра на уязвимите лица за по-малко от месец - от началото на март до момента. Над 8100 са заявили желанието си да ограничат достъпа си до хазартни игри от началото на годината, а от възобновяване на регистъра през 2022 г. до сега вписаните в него са почти 36 000 души.