Повдигат обвинения на шестима заради катастрофата с автобус край Своге

Шофьорът е обвинен, че е нарушил правилата за движение по пътищата. Останалите обвинени са директорът на фирмата, ремонтирала 4 години по-рано пътя, един началник Асфалтова база, технически ръководител, строителен инженер и директор на АПИ. Според държавното обвинение всички те са нарушили изискванията за добро качество на ремонта на пътя. Техническата експертиза сочи, че при катастрофата е имало значително намален коефициент на сцепление между гумите и асфалта, дължащ се на лошото му качество. Грапавостта на пътното покритие е незадоволителна, а съпротивлението на хлъзгане е по-малко от минимално допустимото. Установено е, че пътят в района на катастрофата е следвало да бъде обезопасен със стоманени предпазни огради с висока способност на задържане, а в проектната документация дори не е било предвидено поставяне на еластична предпазна ограда. Шофьорът беше привлечен като обвиняем още в деня след катастрофата за това, че е шофирал с по-висока от разрешената скорост (53,5 км/ч при максимално допустими в конкретния участък 40 км/ч) и по непредпазливост е причинил телесна повреда и смъртта на повече от едно лице. С постановление на главния прокурор делото бе възложено за разследване на Националната следствена служба. На 17 април 2019 г. прокуратурата повдигна обвинения и на двама членове на Управителния съвет на АПИ - Д.А. и С.Г., за това, че не са изпълнили служебните си задължения, като целта им е била да набавят облага за дружество. По пътя е имало дефекти, които дружеството е трябвало да поправи за своя сметка. Това обаче не е направено. С постановление на Окръжната прокуратура в София от 16 ноември 2018 г. са отделени материали по делото и са изпратени по компетентност на Софийската градска прокуратура. Образуваното от СГП досъдебно производство също е възложено на следователи от Националната следствена служба. Всички действия по разследване са извършени и е предприето предявяване на разследването на пострадалите лица.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 112
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 99
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 98
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 106
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 61
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.