Парите за тола скачат с още 118 млн. лв. за „проактивен мониторинг“

Агенция „Пътна инфраструктура“ ще плати още 118 млн. лв. на чешката компания, която изгради тол системата в България. Днес пътната агенция обяви, че пуска обществена поръчка, която обаче е без предварително обявление, т.е. тя се дава директно на един икономически оператор, тъй като се счита, че той единствено е в състояние да я изпълни. В случая е прието, чесамо „Капш трафик солюшънс“ ДЗЗД може да извърши „Проактивен мониторинг и експлоатационна поддръжка и надграждане с нови функционалности“ на електронната система, тъй като тя я е изграждала. В решението, подписано от председателят на АПИ Георги Терзийски, се посочва, че „електронната система за пътни такси с функционалностите, каквато е изградена у нас, изисква постоянното поддържане в работоспособност, а за това е необходим непрекъснат денонощен мониторинг на всичките й параметри, реакция преди възникването на евентуален технически проблема и превантивното му разрешаване в максимално кратък срок“. В момента тази поддръжка и мониторинг се прави от специално създаденото Националното тол управление, чийто бюджет и състав постоянно се увеличава. Сега обаче Агенция „Пътна инфраструктура“ е преценила, че IT експертите на тол управлението ще продължат да осъществяват тази дейност, но ще бъдат подпомагани от външните IT експерти на „Капш“, което според АПИ е „втора застраховка“ за нормалната експлоатация на системата. Тя ще струва на бюджета 117.9 млн. лв. без ДДС за две години, като договорът е с възможност за удължаване с още 3 години.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

16 убити и стотици ранени в Нагорни Карабах

  • 29 Сеп 2020
  • 87
Сепаратисткият регион Нагорни Карабах съобщи днес, че 16 негови военнослужещи са били убити и над 100 ранени при сблъсъци с азербайджански части.

Бойко Борисов иска да купи още 8 нови самолета F-16 от САЩ

  • 29 Сеп 2020
  • 78
Бойко Борисов планира да купува още самолети от САЩ. Правителството планира развитието на стратегическото партньорство с „Локхийд Мартин“ в дългосрочен план“, каза премиерът Борисов по време на среща с „Локхийд Мартин“.

Яхтклуб "Черноморец Бургас" с нов международен успех

  • 29 Сеп 2020
  • 93
Яхтклуб "Черноморец Бургас" отново блести със сериозен международен успех.

Акция "Да изчистим Черно море" утре

  • 29 Сеп 2020
  • 96
Природолюбители организират в Бургас мащабна акция за почистването на плажа при Солниците.

Здравният министър: Няма да има КПП - та!

  • 29 Сеп 2020
  • 93
В България няма здравна криза. КПП-та не са обсъждана мярка. Към настоящия момент цифрите са такива, че те не изискват никакво втвърдяване на мерките срещу пандемията от коронавирус. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.