България и Румъния са получили писмени уверения, че падат визите за Канада

България и Румъния оттеглят възраженията си срещу търговското споразумение ЕС-Канада, след като са получили писмени уверения от Отава, че визите за техните граждани падат до края на 2017 година. Това съобщи премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Европейския съвет.

Цяла нощ работихме Европейската комисия и ние, заедно с румънския президент получихме надлежни писмени потвърждения ние и комисията, че до 1 декември 2017 г. визовият режим с Канада ще отпадне за български граждани, уточни той. С румънския президент решихме да подкрепим, както всички останали страни в ЕС, добави Борисов.

Попитан за действията на властите в белгийската провинция Валония, които остават единствената пречка пред сключването на споразумението, премиерът посочи, че това е опасно. Вече стават прецедент и опасни в Европа, защото така стана за Шенген - една страна спря България и Румъния, сега други спират еди какво си, това ще стане мода и е много опасно за ЕС.

"Цялото ми уважение към всяка управа, с всичките конституционни особености във всяка държава, но някак си не звучи добре. Видяхте, в Холандия спряха Украйна за безвизов режим. Всички какво ли не направихме за Украйна - скарахме се с Русия, санкции наложихме. Изведнъж, когато трябва да им се даде път за Европа, нямат визи, добави той. България и Канада имат прекрасни географски, исторически, природни чудеса, за туризма това е добре, както и за бизнеса и за онези, които са хора на света", коментира премиерът по повод очакването за отпадането на канадските визи.

Той поясни, че вече има ясни гаранции от ЕК и от Съвета, че падането на визите за българи и румънци е незаобиколим фактор в търговското споразумение. Силата на ЕС е в единството. Снощи, когато всички предварително осъждаха това, което се случва в Алепо, Мосул, убийствата на невинни хора, че гинат непрекъснато жени и деца, излязохме с обща позиция - че санкциите (срещу Русия - бел. кор.) са последна крачка. Всички се обединихме, че с Русия трябва да се проведе диалог, за радост спряха за денонощие ударите, да седнат на масата за преговори и да се разберат - войната трябва да спре. Всички решихме, че с един жест, с добро, санкциите към минските споразумения, докато не се спазват, остават, а за нови санкции ще говорим, едва ако продължат всички бомбардировки, които носят убийства. Затова истински се надявам, че дипломатите ще продължат много активно да работят, заяви министър-председателят.
Източник: bnt.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 21
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 33
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 48
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 121
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 103
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.