Вместо оставка Борисов иска нова Конституция и ВНС

Очакваните от хилядите протестиращи "интересни решения" на премиера се оказаха заявка за рестарт, искане за нова Конституция и свикване на Велико народно събрание. Пресслужбата на правителството публикува обръщение на министър-председателя Бойко Борисов, в което той обяснява, че масовите протести за оставката му са "голям сценарий на олигархията", че президентът е разединител на нацията и че правителството му всъщност е свършило много работа. "Олигарси, обединени заради засегнати икономически интереси, провалени фигури, неуспели да катализират политическите и финансовите си амбиции, неосъществени политици, загубили отдавна обществена подкрепа, се опитаха да превземат бунта на младите. Опитаха се да взривят реда в страната. С парадоксален по заряд език на омразата, тези хора им измъкнаха протеста. Още в самото начало започнаха да внедряват сред протестиращите определени лица и интереси, които подмениха идеите на младите с идеите на олигархията и подземния свят", заявява Борисов във видеообръщението си. Според него политици от всички цветове на опозицията, заради безскрупулните си политически амбиции се обединили като шпицкоманда срещу него, а президентът Радев загърбил ролята си на обединител на нацията и се превърнал и затвърдил като фигурант и слуга на олигархията. В изявлението си Борисов предлага свикване на Велико народно събрание (ВНС), което да въведе промени в Конституцията: - Броят на народните представители да бъде намален наполовина - от сегашните 240 на 120; - При ВНС броят на народните представители да бъде намален - от 400 на 280; Друго предложение на Борисов е да се разформирова Висшия съдебен съвет и да бъдат създадени Съдебен съвет на съдиите и на Съдебен съвет на прокурорите. Двата съвета ще решават отделно кадровите въпроси, свързани със съдиите, от една страна и прокурорите и следователите, от друга, посочи премиерът. Той предлага и мандатите на на председателя на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на Главния прокурор да бъде намален на пет години. Друг анонс от страна на Борисов е на всеки 6 месеца главният прокурор да бъде изслушван от Народното събрание и докладът му да бъде приеман.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

16 убити и стотици ранени в Нагорни Карабах

  • 29 Сеп 2020
  • 76
Сепаратисткият регион Нагорни Карабах съобщи днес, че 16 негови военнослужещи са били убити и над 100 ранени при сблъсъци с азербайджански части.

Бойко Борисов иска да купи още 8 нови самолета F-16 от САЩ

  • 29 Сеп 2020
  • 69
Бойко Борисов планира да купува още самолети от САЩ. Правителството планира развитието на стратегическото партньорство с „Локхийд Мартин“ в дългосрочен план“, каза премиерът Борисов по време на среща с „Локхийд Мартин“.

Яхтклуб "Черноморец Бургас" с нов международен успех

  • 29 Сеп 2020
  • 84
Яхтклуб "Черноморец Бургас" отново блести със сериозен международен успех.

Акция "Да изчистим Черно море" утре

  • 29 Сеп 2020
  • 89
Природолюбители организират в Бургас мащабна акция за почистването на плажа при Солниците.

Здравният министър: Няма да има КПП - та!

  • 29 Сеп 2020
  • 86
В България няма здравна криза. КПП-та не са обсъждана мярка. Към настоящия момент цифрите са такива, че те не изискват никакво втвърдяване на мерките срещу пандемията от коронавирус. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.