Вместо оставка Борисов иска нова Конституция и ВНС

  • 14 Авг 2020
Очакваните от хилядите протестиращи "интересни решения" на премиера се оказаха заявка за рестарт, искане за нова Конституция и свикване на Велико народно събрание. Пресслужбата на правителството публикува обръщение на министър-председателя Бойко Борисов, в което той обяснява, че масовите протести за оставката му са "голям сценарий на олигархията", че президентът е разединител на нацията и че правителството му всъщност е свършило много работа. "Олигарси, обединени заради засегнати икономически интереси, провалени фигури, неуспели да катализират политическите и финансовите си амбиции, неосъществени политици, загубили отдавна обществена подкрепа, се опитаха да превземат бунта на младите. Опитаха се да взривят реда в страната. С парадоксален по заряд език на омразата, тези хора им измъкнаха протеста. Още в самото начало започнаха да внедряват сред протестиращите определени лица и интереси, които подмениха идеите на младите с идеите на олигархията и подземния свят", заявява Борисов във видеообръщението си. Според него политици от всички цветове на опозицията, заради безскрупулните си политически амбиции се обединили като шпицкоманда срещу него, а президентът Радев загърбил ролята си на обединител на нацията и се превърнал и затвърдил като фигурант и слуга на олигархията. В изявлението си Борисов предлага свикване на Велико народно събрание (ВНС), което да въведе промени в Конституцията: - Броят на народните представители да бъде намален наполовина - от сегашните 240 на 120; - При ВНС броят на народните представители да бъде намален - от 400 на 280; Друго предложение на Борисов е да се разформирова Висшия съдебен съвет и да бъдат създадени Съдебен съвет на съдиите и на Съдебен съвет на прокурорите. Двата съвета ще решават отделно кадровите въпроси, свързани със съдиите, от една страна и прокурорите и следователите, от друга, посочи премиерът. Той предлага и мандатите на на председателя на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на Главния прокурор да бъде намален на пет години. Друг анонс от страна на Борисов е на всеки 6 месеца главният прокурор да бъде изслушван от Народното събрание и докладът му да бъде приеман.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 52
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 51
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 112
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 105
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 83
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.