Под 3% от фирмите у нас мислят да намалят заплатите

Това показват резултатите от петата поред анкета на НСИ за влиянието на COVID-19 върху бизнеса. В нея са участвали 1318 предприятия с приблизително 80 хиляди наети в тях. През март процентът на мениджърите, които са се принудили да режат заплати, е бил 6,5%, през април скача на 8,2%, а през май и юни намалява съответно на 6 и на 4,7%. Другите непопулярни мерки за справяне с положението - съкращенията, пускането в отпуск и преминаването на непълно работно време, също показват устойчива тенденция на намаляване, като пикът в прилагането им е бил през април. Например през март, когато извънредното положение бе въведено, 11,3% от анкетираните мениджъри са заявили, че фирмите им преминават на непълно работно време с последващото от това намаляване на работните заплати. Следващия месец, когато се видя, че пандемията няма как да свърши бързо, тази мярка е била въведена от 13,9% от фирмите. Оттам насетне този процент намалява постепенно и през юли само 4,1% от анкетираните са склонни да въведат такава мярка. Въпреки това положението е тежко и 34,7% от ръководителите на компании отчитат и през юли намаление на приходите в сравнение с юни,при положение че тези приходи са намалели и преди това. Все пак през април цели 57,6% от мениджърите са отчели намаление на приходите, т.е. делът на фирмите с влошаващи се показатели е намалял оттогава досега с двайсетина процентни пункта. Един от въпросите, които НСИ поставя на мениджърите в тези анкети, е какво възнамеряват да правят с фирмата в близко бъдеще В последната анкета 86,6% от анкетираните казват, че възнамеряват да я запазят, като запазят и досегашната ѝ дейност, докато през март на това мнение са били 80,6% от анкетираните. Тогава, в началото на кризата, 15,4% от мениджърите са обмисляли да прекратят поне временно дейността на фирмата, за да престанат да трупат загуби. Но през юли процентът на мениджърите, склонни да прибегнат до това, се е стопил до 1,4% от всички анкетирани. Съответно намаляват и мениджърите, които планират да променят дейността на фирмата си, за да оцелеят. Тенденцията по отношение на наемането на нов персонал върви горе-долу по същата линия. През март назначаване на нови хора са обмисляли едва 5,2% от фирмите срещу 17,2%, които са правили съкращения. През юли вече 8,5% възнамеряват да назначават нови хора и само 7,9% - да съкращават. През юни фирмите, търсещи нови хора за работа, са били малко повече - 9,4%, като това вероятно е свързано с началото на туристическия сезон, пише още "24 часа".

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

КОРАБЪТ „БУРГУС“ ЩЕ ПЛАВА ДО ОСТРОВ СВЕТА АНАСТАСИЯ ПРЕЗ УИКЕНДА, ВИЖТЕ КАК ДА РЕЗЕРВИРАТЕ ПЪТУВАНЕ

  • 29 Мар 2024
  • 25
Ако за едни наближават обичайните почивни дни, то за други се задава дългоочаквана априлска ваканция.

НОИ стартира програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г.

  • 29 Мар 2024
  • 57
т 29 март т.г. започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г., като са подписани договорите с 21 юридически лица за общо 50 заведения, изпълнители на програмата.

Исторически музей – Поморие кани децата на приключение с търсене на съкровища и интересна беседа

  • 29 Мар 2024
  • 50
На 06.04.2024 г. /събота/ от 14.00 часа Исторически музей – Поморие кани децата, които се интересуват от история, на истинско приключение:

НАД 1000 БЕГАЧИ ЩЕ МЕРЯТ СИЛИ НА ДЕВЕТОТО ИЗДАНИЕ НА МАРАТОН СТАРА ЗАГОРА 2024

  • 29 Мар 2024
  • 57
„До момента справката, която направихме преди минути в регистрационната система показва, че има заявили участие 1049 желаещи. Преминахме мечтаната граница от 1000 участници, около 200 са регистрираните само от град Стара Загора.“

Кметът Иван Алексиев получи пълна подкрепа в предложението си за учредяване на Фонд за развитие на Летище Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 58
С 20 гласа ЗА от 20 присъстващи общински съветници беше прието предложението на кмета на община Поморие Иван Алексиев за учредяване на сдружение с нестопанска цел „Фонд за развитие на летище Бургас“.