Откриха тонове опасни пестициди в Старозагорско

Откриха тонове опасни пестициди край старозагорско село. Това стана при проверка на екоминистерството и прокуратурата в село Яворово в района на бившето ТКЗС. Те се съхраняват на мястото от 80-те години на миналия век досега. Намерени са в селскостопански постройки, част от които са без покриви през годините вероятно са нанесли поражения. Пестицидите трябва да бъдат прибрани в специални бидони и ще бъдат изнесени извън страната, където ще бъдат унищожени. Идеята е те да не попадат в почвата. На място има и френски експерти, които правят проучване. „Има пестициди, които съдържат живак, арсен и сяра”, обясни Славея Стоянова директор на дирекция „Опазване на почвите” към МОСВ. „Тука само ще се събират, опаковат и транспортират, в България няма да се изгарят, не ни е разрешено да изгаряме, нямаме такива намерения, няма никой да бъде тровен по тоя начин, напротив всичките усилия са, това което в момента е открито да бъде събрано транспортирано и обезвредено в чужбина”, категоричен беше екоминистърът Емил Димитров. „В крайният момент резултатът е да сме сигурни, че това повече не представлява опасност, тези пестициди не представляват опасност за здравето на хората и за замърсяване допълнително”, коментира Десислава Пиронева, заместник-главен прокурор. Общо 17 са местата, където Регионалната инспекция по околната среда и водите е открила опасни пестициди. А в страната са открити около 3400 тона опасни вещества, които са токсични за хората, животните и почвата.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 92
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 85
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 84
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 93
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 54
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.