Община Камено отпуска 10 000 лева за консервация на крепостта Русокастро

Нови 10 000 лева ще инвестира Община Камено за развитието на историческата крепост от национално значение Русокастро. Това решиха днес с пълно мнозинство общинските съветници на 13-тото си заседание. Парите ще бъдат разходени за консервация, реставриране и експониране на тазгодишните археологически открития в местността, а изпълнител ще е Регионален исторически музей Бургас. Припомняме, че през лятото на 2016 година археолозите от музея откриха редица находки, които разкриват уникални факти за историята ни. Сред тях са бойна кула, средновековния калдъръм, както и голяма порта и крепостна стена. През изминалото лято Община Камено за първи път финансира археологическите проучвания в историческата местност. С пълно мнозинство местният парламент гласува да бъде закупен нов часовник, който да бъде поставен на входа на сградата на Общината. Старият не работи от близо цяло десетилетие, а ремонтът му е невъзможен. Парите за новата придобивка ще са в размер на 6000 лева и ще бъдат усвоени от спестени средства по ремонти. Днес също така кметът Жельо Вардунски мотивира кметовете по села да участват активно в събирането на данъците, за да може отново Община Камено да е първенец по събираемост в страната. Със 17 гласа „за” общинските съветници решиха да променят предназначението на близо 20 дка общински имоти в село Свобода, за да може там да се обособи промишлена зона. В момента има сериозен инвеститорски интерес към този район, който е в близост до Бургас и е само на 4 км от магистралния път.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 63
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 34
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.

ЗНАЕТЕ ЛИ КОЙ Е СЪЗДАЛ ЛОГОТО НА БУРГАСКИЯ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ – ОТГОВОРЪТ Е В ГАЛЕРИЯ „ПЕТКО ЗАДГОРСКИ”

  • 28 Мар 2024
  • 72
*Изложбата „Графичен дизайн” с над 100 пана ще представи Петър Пецин тази вечер в Бургас

МИНИСТЪР КРЪСТЮ КРЪСТЕВ ВРЪЧИ ДВЕ НАГРАДИ НА ОФИЦИАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА СЪБИТИЕТО „ИКАР“ 2024

  • 28 Мар 2024
  • 63
Министърът на културата Кръстю Кръстев връчи две награди– за куклен театър на Държавния куклен театър в Стара Загора и за драматичен театър – на Народния театър „Иван Вазов“.

Икономически полицаи от ОДМВР-София предотвратиха продажбата на близо 120 кг негодни хранителни продукти

  • 28 Мар 2024
  • 61
В хода на проведена през вчерашния ден специализирана полицейска операция служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в областната дирекция извършили съвместни проверки с представители на Областната дирекция по безопасност на храните.