Държавата може да изчисти до 1200 тона пестициди тази година

Министър Димитров обясни, че не е възможно да бъдат изчистени бързо, защото процедурата е скъпа и бавна. Но не отрече, че пестицидите са изключително опасни. "Ние бързаме да ги махнем, затова Върховната административна прокуратура разпореди тези, които са в най-голяма опасност, които могат да застрашат. Вчера когато бяхме в Стара Загора, областният управител каза, че един склад, който е в някаква близост, не е в опасност, но в близост до водоизточник, редно е да го махнем. Около 5 тона пестициди, ще трябва и тях. С което Старозагорска област ще трябва да бъде окончателно изчистена, но ние не можем 40 години трупани проблеми", каза Димитров. "Само една от фирмите, които имат право да обезвреждат такива опасни отпадъци, са се съгласили да го направят. Но те на място отварят всичко, окачествяват, за да знаят какво ще се изгаря в техния инсенератор, защото и те си имат екологични норми", каза министърът на околната среда. Поне до някъде е решен проблемът с другите опасни отпадъци - тези, които се оказаха под магистрала Струма и предизвикаха пожар. "Шест месеца водихме преговори с една от фирмите, които ги генерират - сключихме договор и от следващия месец започва да се чисти", каза Димитров. Министърът, коментира и един от най-наболелите проблеми напоследък - безводието, което заплашва все повече градове в България. "За Перник е решен засега, защото язовир "Студена" е пълен. В бъдеще обаче нещата не са обнадеждаващи". "Сега септември изтича разрешението за водопровода от София. Ако Перник прави ремонт и се наложи да се захрани от София - по кой водопровод като този няма да има право да го ползва", каза Димитров. Министърът заплаши, че министерството няма да подпише разрешение за ползване без изрядни документ и обвини града, че не си плаща сметките. "Перник години наред ползва водата и не си плаща сметките. Прави 300 000 - разсрочат, прави 300 000 - разсрочат - в момента имат 1 млн. задължения", заяви министърът на околната среда.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 184
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 172
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 178
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 463
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 433
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.