Министерството на културата набира проекти в областта на визуалните изкуства

Министерството на културата отвори сесия за набиране на проекти в областта на визуалните изкуства. Общата сума за финансиране на проекти е 500 000 лв., а краен срок за подаване на документи е 28-ми септемви, 2020 година. Средствата по новата програма са част от отпуснатите от правителството 5 млн. лв. с ПМС 121 от 12 юни 2020 г. за финансова подкрепа на програми и проекти на частни културни организации, дейци и творци, осъществяващи дейност на свободна практика в условията на извънредна епидемична обстановка. Допустими кандидати по програмата са: вписани в Регистъра по чл. 14, ал. 4 от Закона за закрила и развитие на културата частни културни организации по смисъла на ЗЗРК (фондации, сдружения, асоциации, лица, регистрирани по реда на Търговския закон, Закона за юридическите лица с нестопанска цел или Закона за кооперациите и други в частна или обществена полза), които осъществяват дейности в областта на визуалните изкуства. Приоритети на конкретната сесия са участие на млади автори, автори в среден етап на професионално развитие и/или слабо познати автори; разглеждане на актуални теми от полето на визуалните изкуства и участие в глобалните процеси; утвърждаване и развиване на капацитета на организацията чрез осигуряване на адекватни условия на труд и възнаграждения за екипа и преките участници в проекта; наличие на възможност за представяне в дигитална среда. С пълния текст на обявата кандидатите може да се запознаят на официалната интернет страница на Министерството на културата - тук. Информация за реда за вписване в Информационния регистър на културните организации и образец на Заявление са публикувани тук. Междувременно Министерският съвет одобри допълнителни разходи/ трансфери за 2020 г. за изплащане на стипендии по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища през 2020 г. С постановлението се предлага да бъдат осигурени средства за изплащане на стипендии на ученици от училищата по културата и изкуствата към Министерството на културата и на стипендии на учениците от общинските училища, които са придобили право на стипендия през периода април - юли включително на 2020 година. Средствата са в размер на 85 860 лева, като 84 240 лева, са предназначени за изплащане на стипендии на учениците от училищата по изкуствата и по културата към Министерството на културата. Останалите 1620 лева са предназначени за изплащане на стипендия на двама ученици от общински училища. Необходимите средства за изплащане на стипендиите, посочени в чл. 1 от проекта на постановление, са в рамките на разчетените за тази дейност, в централния бюджет средства за 2020 г. Целта на предложения проект на постановление е осигуряването на средства за осъществяване на финансово подпомагане на децата с изявени дарби за разширяване на възможностите им за изява и поощряване на развитието на техните творчески заложби.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 46
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 77
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 49
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.

ЗНАЕТЕ ЛИ КОЙ Е СЪЗДАЛ ЛОГОТО НА БУРГАСКИЯ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ – ОТГОВОРЪТ Е В ГАЛЕРИЯ „ПЕТКО ЗАДГОРСКИ”

  • 28 Мар 2024
  • 85
*Изложбата „Графичен дизайн” с над 100 пана ще представи Петър Пецин тази вечер в Бургас

МИНИСТЪР КРЪСТЮ КРЪСТЕВ ВРЪЧИ ДВЕ НАГРАДИ НА ОФИЦИАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА СЪБИТИЕТО „ИКАР“ 2024

  • 28 Мар 2024
  • 79
Министърът на културата Кръстю Кръстев връчи две награди– за куклен театър на Държавния куклен театър в Стара Загора и за драматичен театър – на Народния театър „Иван Вазов“.