« юни 2020 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

ЦИК: Близо четвърт милион лева отиват за новата методика за калкулиране на гласовете

Около 250 000 лева засега ще струва новата методика за калкулиране на гласовете на изборния вот. Това съобщи на брифинг председателят на ЦИК Ивилина Алексиева-Робинсън. Тя коментира обширно последните три приети от парламента промени в Изборния кодекс, 10 дни преди изборите.

За първата промяна, която касае методиката на отчитане на резултатите, и която рефлектира върху програмния изработен продукт за компютърна обработка на резултатите, тя обясни, че фирмата-изпълнителка вече е представила информация дали би могла да се справи в срок и колко ще струва това. „Има потвърждение от фирмата, че ще се прави и ще можем да приведем в действие това изменение. Веднага след като влезе в сила – надявам се утре, ЦИК има готовност да подаде към финансовия министър и МС искане за промяна на план сметката в тази част. Сумата е малко под 250 000 лв., като тази промяна е и свързана с още нещо - информиране на избирателите за промяната и как се калкулира гласът им”, добави председателят на ЦИК, цитирана от БГНЕС.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев посочи, че това ще е евентуално оскъпяване, защото при преброяването трябва да бъде направена промяна в софтуера. Втората промяна - за отпадане на ограничение за максимум 35 секции в държави-членки в ЕС, Алексиева-Робинсън заяви, че ЦИК разполага с пълната база данни за подадените заявления за гласуване в чужбина. „Имайки тази информация ЦИК е готова веднага след като влязат в сила промените да извърши промяна в решението си за образуване на секции извън страната и да проведе допълнително консултации с представителите на партии и МВнР за допълване или назначаване на нови секционни избирателни комисии. ЦИК е готова да проведе и обучението им”, гарантира Ивилина Алексиева-Робинсън.

Относно третата промяна – за броя на секциите и състава на секционните и избирателните комисии в случаите, в които на територията на община, кметство се провеждат и частични избори заедно с президентски избори и референдум, тя каза: „ЦИК от вчера обсъжда спешен план за действие. Ще предложа ЦИК да обмисли и обсъди утре едно указание или решение и да прецени по какъв начин ще стане квотното разпределението на допълнителните членове на секционните избирателни комисии. След това ще предложа на ЦИК писмо до районните избирателни комисии и партиите за консултации за попълване на съставите”. Председателят на ЦИК бе категорична, че очаква от членовете на секционните избирателни комисии да бъдат високо отговорни, да осъзнават сложността от отчитането на резултати. „Очаквам същото от районните и общинските комисии. Надявам, се че изборите и националният референдум ще протекат в спокойна атмосфера. Нека не забравяме, че това са избори за президент-обединител на нацията, национален референдум, избори за кмет. Предстои ни един от най-демократичните актове в една демократична държава”, убедена е още Ивилина Алексиева-Робинсън.

От своя страна говорителят на ЦИК Александър Андреев обясни, че ЦИК е приела методическите указания за секционните избирателни комисии. Той обясни, че до момента са подадени 7 заявления от НПО-та за регистрация на наблюдатели. Към момента са регистрирани 4-ма от тях, като за още 3 все още се очаква да бъдат регистрирани. Общият брой е 263-ма регистрирани наблюдатели. 4 социологически организации са регистрирани към момента, има подадени още 1 заявление от 1 още една организация. В ЦИК са подадени 50 жалби за списъците за подкрепа на партии. Жалби срещу решения на ЦИК за тази седмица са 7. Има 4 потвърдени решения и 3 висящи, по които ВАС не е се е произнесъл.

31 октомври е срокът, в който, ако е открита секция за подвижна избирателна кутия за хора с увреждане, могат да подадат заявление, за да подадат правото си на глас чрез нея.

ЦИК показа и бюлетината за националния референдум. Като стана ясно, че бюлетината не трябва да се откъсва предварително от кочана, а пред избирателя, като той трябва да се убеди, че тя е празна. Двете кутии следва да не са една до друга, за да не се обърква избирателя. Беше демонстрирано как трябва да бъде сгъната бюлетината така, че да се виждат квадратчетата за печатите и да може да бъде откъснат номерът й. Всеки избирател може да прецени как да я сгъне, но е задължително да не се вижда вотът им.

За референдума не е задължително да бъде отговорено и по трите зададени въпроса. Бюлетината трябва да бъде сгъната и поставена в плик.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Въвеждат специален режим за достъп до Гробищния парк за Черешова задушница

  • 03 Юни 2020
  • 134
При специален режим ще се допускат автомобилите и гражданите до Гробищния парк на Черешова задушница /събота/. Движението в района на Бургаския гробищен парк ще бъде еднопосочно за времето от 07.30 часа до нормализиране на трафика.

Борисов: На 15 юни падат всички мерки, остават само социалните

  • 03 Юни 2020
  • 111
На 15 юни изтича извънредното санитарно положение и всички мерки ще паднат. Ще останат само социалните мерки и мярката 60/40. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов преди редовното заседание на Министерския съвет.

1868 деца са приети на първо класиране в първи клас в бургаските училища

  • 03 Юни 2020
  • 128
Общо 1906 деца са регистрирани в бургаската електронна система за прием в първи клас. От тях приетите на първо класиране са 1868. Родителите на приетите деца трябва да ги запишат в съответното училище в срок от 5 до 12 юни.

Бургас с нова мярка в подкрепа на туризма: тематични уикенди до края на лятото

  • 03 Юни 2020
  • 126
Етно и хендмейд уикенд с разнообразни събития ще се проведе на 12-14 юни в Бургас. Това е първият от поредица тематични уикенди, които ще продължат до края на лятото. Идеята е всеки уикенд да бъде посветен на определена тема.

Буферен резервоар ще пази „Сарафово“ от наводнения

  • 03 Юни 2020
  • 140
Община Бургас изгражда буферен резервоар, който ще предпазва квартал "Сарафово" от наводнения, предизвикани от поройни дъждове. Заради особеностите на релефа, при обилен валеж дъждовната вода от близките земеделски площи се стича към квартала и наводнява улици и жилищни сгради.