« юли 2020 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

ЦИК: Близо четвърт милион лева отиват за новата методика за калкулиране на гласовете

Около 250 000 лева засега ще струва новата методика за калкулиране на гласовете на изборния вот. Това съобщи на брифинг председателят на ЦИК Ивилина Алексиева-Робинсън. Тя коментира обширно последните три приети от парламента промени в Изборния кодекс, 10 дни преди изборите.

За първата промяна, която касае методиката на отчитане на резултатите, и която рефлектира върху програмния изработен продукт за компютърна обработка на резултатите, тя обясни, че фирмата-изпълнителка вече е представила информация дали би могла да се справи в срок и колко ще струва това. „Има потвърждение от фирмата, че ще се прави и ще можем да приведем в действие това изменение. Веднага след като влезе в сила – надявам се утре, ЦИК има готовност да подаде към финансовия министър и МС искане за промяна на план сметката в тази част. Сумата е малко под 250 000 лв., като тази промяна е и свързана с още нещо - информиране на избирателите за промяната и как се калкулира гласът им”, добави председателят на ЦИК, цитирана от БГНЕС.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев посочи, че това ще е евентуално оскъпяване, защото при преброяването трябва да бъде направена промяна в софтуера. Втората промяна - за отпадане на ограничение за максимум 35 секции в държави-членки в ЕС, Алексиева-Робинсън заяви, че ЦИК разполага с пълната база данни за подадените заявления за гласуване в чужбина. „Имайки тази информация ЦИК е готова веднага след като влязат в сила промените да извърши промяна в решението си за образуване на секции извън страната и да проведе допълнително консултации с представителите на партии и МВнР за допълване или назначаване на нови секционни избирателни комисии. ЦИК е готова да проведе и обучението им”, гарантира Ивилина Алексиева-Робинсън.

Относно третата промяна – за броя на секциите и състава на секционните и избирателните комисии в случаите, в които на територията на община, кметство се провеждат и частични избори заедно с президентски избори и референдум, тя каза: „ЦИК от вчера обсъжда спешен план за действие. Ще предложа ЦИК да обмисли и обсъди утре едно указание или решение и да прецени по какъв начин ще стане квотното разпределението на допълнителните членове на секционните избирателни комисии. След това ще предложа на ЦИК писмо до районните избирателни комисии и партиите за консултации за попълване на съставите”. Председателят на ЦИК бе категорична, че очаква от членовете на секционните избирателни комисии да бъдат високо отговорни, да осъзнават сложността от отчитането на резултати. „Очаквам същото от районните и общинските комисии. Надявам, се че изборите и националният референдум ще протекат в спокойна атмосфера. Нека не забравяме, че това са избори за президент-обединител на нацията, национален референдум, избори за кмет. Предстои ни един от най-демократичните актове в една демократична държава”, убедена е още Ивилина Алексиева-Робинсън.

От своя страна говорителят на ЦИК Александър Андреев обясни, че ЦИК е приела методическите указания за секционните избирателни комисии. Той обясни, че до момента са подадени 7 заявления от НПО-та за регистрация на наблюдатели. Към момента са регистрирани 4-ма от тях, като за още 3 все още се очаква да бъдат регистрирани. Общият брой е 263-ма регистрирани наблюдатели. 4 социологически организации са регистрирани към момента, има подадени още 1 заявление от 1 още една организация. В ЦИК са подадени 50 жалби за списъците за подкрепа на партии. Жалби срещу решения на ЦИК за тази седмица са 7. Има 4 потвърдени решения и 3 висящи, по които ВАС не е се е произнесъл.

31 октомври е срокът, в който, ако е открита секция за подвижна избирателна кутия за хора с увреждане, могат да подадат заявление, за да подадат правото си на глас чрез нея.

ЦИК показа и бюлетината за националния референдум. Като стана ясно, че бюлетината не трябва да се откъсва предварително от кочана, а пред избирателя, като той трябва да се убеди, че тя е празна. Двете кутии следва да не са една до друга, за да не се обърква избирателя. Беше демонстрирано как трябва да бъде сгъната бюлетината така, че да се виждат квадратчетата за печатите и да може да бъде откъснат номерът й. Всеки избирател може да прецени как да я сгъне, но е задължително да не се вижда вотът им.

За референдума не е задължително да бъде отговорено и по трите зададени въпроса. Бюлетината трябва да бъде сгъната и поставена в плик.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Държавният съвет на Турция решава статута на храма "Света София"

  • 02 Юли 2020
  • 103
Държавният съвет на Турция (висшият административен съд на страната) приключи заседанието за статута на храма "Света София", а решението се очаква да бъде огласено в срок до 15 дни, съобщава турската частна телевизия НТВ.

Гърция с 30% спад в туризма досега

  • 02 Юли 2020
  • 86
Гърция отчита над 30% спад на туристите спрямо миналата година заради кризата с COVID-19. Това съобщи гръцкият икономист Йоаким Каламарис. Той отбеляза, че в цялата страна са затворени около 30 000 ресторанти и кафенета, а безработицата се очаква да достигне до 30%.

След рязко падане на цените заради коронавируса, храните поскъпват

  • 02 Юли 2020
  • 83
За първи път след изолацията, световните цени на храните се повишиха на месечна база от началото на 2020 година и отбелязаха леко възстановяване след рязкото падане, предизвикано от коронавирусната пандемия, съобщи агенцията по храните към ООН.

Продължават процедурите за изграждане на анаеробната инсталация за биоразградими отпадъци

  • 02 Юли 2020
  • 83
Немската компания Bekon, която е изградила инсталация за преработка на битови отпадъци непосредствено до стадиона на футболния гранд "Байерн" - Мюнхен ще строи анаеробната инсталация за преработка на биоразградими отпадъци в Бургас.

113 миньори загинаха в мина за нефрит

  • 02 Юли 2020
  • 86
Най-малко 113 миньори от нефритена мина в Мианмар са загинали след свлачище в северната част на страната, съобщиха пожарните служби в страната. Мусонните дъждове, които влошават условията за работа в този сектор, са причината за свлачището.