Полицаите от протеста: Атаката беше брутална, 1 час ни бомбардираха

Стоян Пенков е в Специализираните полицейски сили от шест години. Охранявал е множество протести, но като този вчера вижда за пръв път. "Участвал съм в много протести, но като вчерашния протест участвам за първи път с толкова много агресия към нас. Аз и колегите ми бяхме заели позиция на едни от входовете пред Народното събрание, където ни замерваха с бомби, бутилки, камъни, яйца и още много други опасни предмети. Една от бомбите попадна между щита и лявата ръка, където се взриви и щитът ми беше счупен и пострада ръката ми. След което се изтеглих назад. Търсих медицинска помощ. На място бях прегледан и беше установено, че ръката ми има четири порезни рани, една от които доста дълбока. Отидох в болница ИСУЛ, където ме зашиха", сподели полицая, според когото агресията от снощи идва от провокатори. „Това са хора, които търсят умишлено агресия. Имаше определена група от хора, която търсеше провокация с полицията, които бяха с маски и шапки и те викаха срещу нас. Опитваха се да ни провокират, но тъй като сме професионалисти, изпълнихме задълженията си “, каза още той. „Охранявахме народното събрание, бях на първи ред с щита. Срещу нас имаше канонада в продължение на близо час. Пострадах, когато бомбичка падна върху ръката ми. Опитах се да я махна, но тя гръмна и ми изгори ръката”, разказа Иван Манев също от Специализираните сили. След като му е оказана лекарска помощ, той се връща на протеста. Този път на по-заден ред в кордона. „Полицията беше крайно толерантна. Чудехме се какво се случва. Около 1 час ни бомбардираха, а ние чакахме реакция от началниците, да предприемем някакви действия. Това беше 1 час, около 60-70 бомби. Атаката беше брутална”, каза още Манев. „В началото протестиращите бяха добронамерени, на мен ми подариха знаме. След 20:00 часа се появиха група младежи, които започнаха със замеряне с яйца, след което започна същинското нападение със саморъчно направени бомби. Час и половина търпяхме обиди и тази бомбардировка”, заяви Иван Христов. „Тези хора се бяха слели с нормалните граждани, нямаше как да предприемем действия, без да притиснем и нормалните хора”.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 26
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 48
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 77
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 49
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.

ЗНАЕТЕ ЛИ КОЙ Е СЪЗДАЛ ЛОГОТО НА БУРГАСКИЯ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ – ОТГОВОРЪТ Е В ГАЛЕРИЯ „ПЕТКО ЗАДГОРСКИ”

  • 28 Мар 2024
  • 85
*Изложбата „Графичен дизайн” с над 100 пана ще представи Петър Пецин тази вечер в Бургас