Предлагат парични компенсации за неприетите в градините деца от 3 г. до I клас

  • 03 Сеп 2020
Яснота по тези въпроси хвърля проект за промени в закона за образованието, които група депутати от ГЕРБ са внесли в Народното събрание на 2-ри септември. Проектът не е окончателен и предстои дебат в парламентарните комисии и в парламента. Какво предлагат управляващите Парична компенсация да се изплаща на родителите на деца от 3-годишна възраст до постъпване в първи клас, които не са били приети в общинските детски градини и предучилищни групи. Това добавя още един набор към заявените миналата седмица от министъра на образованието намерения за субсидии за децата от 4- до 6-годишна възраст. Средствата са за компенсиране на разходите, свързани с отглеждането и обучението на децата, които не са приети в детските градини. Те ще се полагат, когато детето е останало извън класиранията за целодневна, полудневна или почасова организация в градините и предучилищните групи, за които е кандидатствало. Ще се полагат също, когато общината не е предложила друго равностойно място за детето или когато родителите не са приели това предложение. Месечният размер на сумата на дете ще се определя всяка година със заповед на министъра на образованието и не може да надвишава средства, които се отделят от държавния бюджет за месечна издръжка на дете в градините. Паричната компенсация ще се изплаща на родителите за действително извършени разходи за отглеждане и обучение за всеки месец - до приема на детето в държавна градина или предучилищна група или до постъпване в първи клас. Условията за изплащане на средствата ще бъдат посочени в наредба на Министерския съвет. Наредбата трябва да бъде готова до три месеца след влизането в сила на законопроекта. Днес образователната комисия в НС ще разгледа проекта. Издръжката на дете месечно в детските градини варива във всяка община и се актуализира всяка година. Тя се формира от два компонента - общинско и държавно финансиране. Сумата е в порядъка на няколкостотин лева и ще покрие чувствителна част от разхода за частна градина. Очаква се най-често от тази възможност да се възползват родители в София, където недостигът на места в градините е най-остър. Сходен проект внесе и група депутати от БСП. Един от вносителите му е народният представител Анна Славова. Депутатите от левицата предлагат парична компенсация равно на средномесечната издръжка за дете в общинска градина. За разлика от проекта на ГЕРБ, те не посочват изрично, че се взема сумата само от държавния бюджет. Друга разлика между двете предложения е, че БСП предлага да бъдат компенсирани всички деца от всички кандидатстващи набори - вкл. за яслите.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 169
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 158
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 164
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 451
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 421
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.