« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Вземането на книжката заради неплатени глоби оставя хора без работа

Това е един от мотивите, с които Върховният касационен съд обявява санкцията за противоконституционна в свое становище до Конституционния съд. То обаче няма правни последици, уточнява в. „24 часа“. Становището е изпратено по повод искането на омбудсмана Диана Ковачева КС да обяви за противоконституционни разпоредбите от Закона за движение по пътищата. С тях на шофьори с неплатени в срок глоби се вземат книжките, а ако и са собственици на колата, автомобилът се спира от движение. Мерките отпадат след погасяването на задълженията, а от началото на юни те се прилагат и на 9 гранични пункта. Проверяват и шофьори, и пътници за глоби на границите Именно това бе и поводът Ковачева да сезира КС, тъй като според нея така се ограничава свободното придвижване на гражданите. Магистратите допуснаха питането. Становища са поискани от Народното събрание, Министерския съвет, министъра на вътрешните работи, министъра на финансите, министъра на правосъдието, Върховния касационен съд, Върховния административен съд и Висшия адвокатски съвет. Становището на ВКС изцяло подкрепя исканията на омбудсмана То е изготвено от съдия Борислав Белазелков и не е обсъдено на пленум на съда заради извънредната епидемиологична обстановка. Магистратът е съгласен със заявените две цели на мерките – пътна безопасност и намаляване на броя на административните нарушения. Според него обаче не това е начинът за постигането им. „Не може да се ограничават основни права и свободи“, посочва той. „С неизпълнението той се поставя в положението на неизправен длъжник с парично задължение и може да търпи само принудително изпълнение върху неговото имущество и доходи по реда на ДОПК и ГПК, когато държавата е присъединен по право взискател“, подчертава съдия Белазелков. И обяснява, че длъжникът може да остане без работа заради взетата книжка, както и да пропусне доходи от друга стопанска дейност. „Тази мярка по-скоро пречи, отколкото помага, тъй като социално слабият длъжник може да се окаже лишен от възможност да управлява моторно превозно средство до изтичането на давностния срок за административното наказание глоба“, изтъква Белазелков и се обявява и против спирането на колата от движение. Магистратът не коментира проверките на границите, а само посочва, че въпросът е подробно разгледан в искането на омбудсмана.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 344
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 438
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 318
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 412
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 356
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.