Парична компенсация за родителите на деца, които не са приети в детска градина

Това решиха окончателно депутатите с поправки в Закона за предучилищното и училищното образование. Средствата са за компенсиране на разходите за отглеждането и обучението на децата, но не могат да надвишават средния месечен размер на средствата от държавния бюджет за издръжката на дете в общинските и държавните детски градини. По време на дискусията Милена Дамянова посочи, че изплащането на компенсациите е за всички деца, които не са приети и няма да има подоходен критерий. С поправките в закона се прави и законова регламентация на обучението в електронна среда. Учениците, които по здавословни или други уважителни причини, удостоверени с документ, не могат да присъстват, ще могат да се обучават дистанционно до 30 дни. При извънредна епидемична обстановка ще може децата да учат дистанционно и над 30 дни в три случая - при риск за здравето на ученика, на друго лице на същия адрес или по избор на ученика след разрешение на регионалното управление. Ако е възможно дистанционна форма на обучение по време на извънредни обстоятелства ще има и за децата в детските градини, освен за учениците. Депутатите въведоха и задължителна предучилищна подготовка за 4-годишните. Досега това важеше за 5 и 6-годишните. В рамките на три години ще трябва да влезе тази нова разпоредба и общините да осигурят достатъчно места в детските градини. "Предучилищната възраст между 3 и 7 години е ключова за детското развитие. Тогава се формират социално-емоционалните, когнитвните, езиковите умения. Тази възраст е още по-критична за децата, чийто майчин език не е български. Има голяма разлика между децата, които са посещавали детска градина и тези, които не са посещавали. Най-често тези деца влизат с дефицити в първи клас, те не могат да бъдат компенсирани и отпадат", обясни просветният министър Красимир Вълчев. "Принцип на задължителност има във всяка образователна система и той е необходим, за да гарантира правото на децата. Правото на децата се гарантира чрез задължение на родителите. Каквито и социални придобвки да има, ако липсва отношението на родителите, не можем да постигнем пълен обхват. Това е интеграционна мярка", продължи той. Депутатът от „Обединени патриоти“ Милен Михов заяви, че задължителната детска градина за 4-годишните деца ще бъде важен социален и демографски инструмент, който ще осигури спокойствие на българските семейства така, че те да могат да правят това, което се нарича семейно планиране.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 54
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 62
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 78
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 49
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.

ЗНАЕТЕ ЛИ КОЙ Е СЪЗДАЛ ЛОГОТО НА БУРГАСКИЯ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ – ОТГОВОРЪТ Е В ГАЛЕРИЯ „ПЕТКО ЗАДГОРСКИ”

  • 28 Мар 2024
  • 86
*Изложбата „Графичен дизайн” с над 100 пана ще представи Петър Пецин тази вечер в Бургас