« март 2021 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Парична компенсация за родителите на деца, които не са приети в детска градина

Това решиха окончателно депутатите с поправки в Закона за предучилищното и училищното образование. Средствата са за компенсиране на разходите за отглеждането и обучението на децата, но не могат да надвишават средния месечен размер на средствата от държавния бюджет за издръжката на дете в общинските и държавните детски градини. По време на дискусията Милена Дамянова посочи, че изплащането на компенсациите е за всички деца, които не са приети и няма да има подоходен критерий. С поправките в закона се прави и законова регламентация на обучението в електронна среда. Учениците, които по здавословни или други уважителни причини, удостоверени с документ, не могат да присъстват, ще могат да се обучават дистанционно до 30 дни. При извънредна епидемична обстановка ще може децата да учат дистанционно и над 30 дни в три случая - при риск за здравето на ученика, на друго лице на същия адрес или по избор на ученика след разрешение на регионалното управление. Ако е възможно дистанционна форма на обучение по време на извънредни обстоятелства ще има и за децата в детските градини, освен за учениците. Депутатите въведоха и задължителна предучилищна подготовка за 4-годишните. Досега това важеше за 5 и 6-годишните. В рамките на три години ще трябва да влезе тази нова разпоредба и общините да осигурят достатъчно места в детските градини. "Предучилищната възраст между 3 и 7 години е ключова за детското развитие. Тогава се формират социално-емоционалните, когнитвните, езиковите умения. Тази възраст е още по-критична за децата, чийто майчин език не е български. Има голяма разлика между децата, които са посещавали детска градина и тези, които не са посещавали. Най-често тези деца влизат с дефицити в първи клас, те не могат да бъдат компенсирани и отпадат", обясни просветният министър Красимир Вълчев. "Принцип на задължителност има във всяка образователна система и той е необходим, за да гарантира правото на децата. Правото на децата се гарантира чрез задължение на родителите. Каквито и социални придобвки да има, ако липсва отношението на родителите, не можем да постигнем пълен обхват. Това е интеграционна мярка", продължи той. Депутатът от „Обединени патриоти“ Милен Михов заяви, че задължителната детска градина за 4-годишните деца ще бъде важен социален и демографски инструмент, който ще осигури спокойствие на българските семейства така, че те да могат да правят това, което се нарича семейно планиране.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Отложиха гласуването на пенсиите за 92-ма певци и и артисти

  • 05 Мар 2021
  • 104
В последния си работен ден парламентът отложи гласуването за отпускане творчески пенсии на нови 92-ма певци, музиканти и артисти, сред които са Силвия Кацарова, Георги Христов, братя Аргирови, Христо Кидиков и др.

Сеизмолог: Земетресенията в Гърция не могат да активират огнищата в България

  • 05 Мар 2021
  • 37
Ние се намираме на над 200 км, така, че няма никаква възможност за индуциране на сеизмична активност в нашите зони", обясни сеизмологът Емил Ботев в ефира на „Здравей, България".

В началото на май Бургас отново ще е BG столицата на цветята

  • 05 Мар 2021
  • 40
Тази година Националната изложба на цветя „Флора Бургас“ – една от емблемите на града – ще се проведе в периода от 29 април до 9 май.

Момче преби дете заради момиче, докато други снимат с телефоните си

  • 05 Мар 2021
  • 36
Побойникът е на 15 години, а пострадалото момче – на 13. Причината за агресията е момиче, което не го удостоявало с внимание.

Започна предизборната кампания

  • 05 Мар 2021
  • 44
Предизборната кампания се открива днес, 30 дни преди вота на 4 април. Тя ще продължи до 24 часа на 2 април. Според приетите от Централната избирателна комисия правила за условията и реда за провеждане на кампанията, предизборната агитация е забранена 24 часа преди изборния ден и в самия изборен ден. В надпреварата за 45-ото Народно събрание участват 30 партии и коалиции.