Свидетел по делото КТБ: Цветан Василев лично раздаваше кредитите

Цветан Василев лично е раздавал кредитите от КТБ, стана ясно от показанията пред спецсъда на свидетеля по делото Орлин Русев, който е един от бившите изпълнителни директори на трезора и е отговарял за ликвидността, съобщава в-к "Монитор".„Върху бюрото на секретарката Бахчеванова съм виждал резолюциите на г-н Василев върху кредитни досиета. При него са носени протоколи от решения на УС на банката, но се знае, че такива заседания на Управителния съвет не са били провеждани, просто са съставяни протоколи, които е подписвал. Всеки един кредит е бил договарян, разрешаван и отпускан от Цветан Василев“, заяви пред съда Русев. Той е вторият свидетел по делото за източването на 2,5 млрд. лв. от КТБ към "кухи" дружества, контролирани от Василев. Те са били обединени под общото название "Фирмата" чийто главен счетоводител Бисер Лазов пръв даде показания пред съда в продължение на месеци. Подсъдими по делото са 18 души начело с укриващия се от 2014 г. в Сърбия Василев, срещу когото делото се води задочно. Обвиненията са за източването на КТБ и за престъпления по служба, извършени от ръководители на КТБ. Русев разказа още пред съда, че се е срещал с Цветан Василев в Солун, а после във Виена дни преди затварянето на банката на 20 юни 2014 г. „Нито в Солун, нито във Виена говорих с Цветан Василев за вътрешен разчет, а за паниката около КТБ - вече беше започнала офанзивата с тегленето на пари от банката. Говорихме и за отказа да БНБ да ни помогне - с г-н Зафиров (Илиян Зафиров, друг от изпълнителните директори, който е подсъдим по делото - б.а.) поискахме от БНБ да разгласи чрез медиите, че застава зад банката, за да се успокоят хората, и да ни отпусне 250 млн. лв.“, разказа Русев. По делото са приложени 8 страници ръкописен текст, за които той разказа, че са записки за бизнес план за спасяване на банката, който той и още 10-ина души изготвили през лятото на 2014 г. „Събирахме се в една сграда на „Бъкстон“, надявахме се КТБ да продължи да съществува. Всеки даваше своето мнение, това е обобщение, идеите са предадени на Цветан Василев. Самият той искаше от нас да работим по идеята за продължаване на съществуването на КТБ. Контактувахме с него всяка седмица“, разказа още Русев. След затварянето на трезора на 20 юни 2014 г. той ходил в него два пъти – на 16 и 17 юли, за да си вземе събраните в кашони лични вещи. Присъствал е и на претърсване и изземане на негови неща от каса в кабинета му, за което има протокол. Източник: Правен свят

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 64
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 34
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.

ЗНАЕТЕ ЛИ КОЙ Е СЪЗДАЛ ЛОГОТО НА БУРГАСКИЯ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ – ОТГОВОРЪТ Е В ГАЛЕРИЯ „ПЕТКО ЗАДГОРСКИ”

  • 28 Мар 2024
  • 73
*Изложбата „Графичен дизайн” с над 100 пана ще представи Петър Пецин тази вечер в Бургас

МИНИСТЪР КРЪСТЮ КРЪСТЕВ ВРЪЧИ ДВЕ НАГРАДИ НА ОФИЦИАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА СЪБИТИЕТО „ИКАР“ 2024

  • 28 Мар 2024
  • 65
Министърът на културата Кръстю Кръстев връчи две награди– за куклен театър на Държавния куклен театър в Стара Загора и за драматичен театър – на Народния театър „Иван Вазов“.

Икономически полицаи от ОДМВР-София предотвратиха продажбата на близо 120 кг негодни хранителни продукти

  • 28 Мар 2024
  • 65
В хода на проведена през вчерашния ден специализирана полицейска операция служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в областната дирекция извършили съвместни проверки с представители на Областната дирекция по безопасност на храните.