« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Всеки втори литър алкохол в България нелегален

Всеки втори литър или около половината алкохол, произведен у нас е нелегален. Това заяви в ефира на БНР Йордан Чорбаджийски, председател на Управителния съвет на Националната лозаро-винарска камара. "Може би тази година и над 50 процента ще бъде произведеният нелегален алкохол, защото държавата трябва да затегне контрола. Трябва да се провери пътят на гроздето. Настояваме през Министерството на земеделието субсидиите да се изплащат само срещу предоставени фактури, че гроздето е предадено на лицензиран производител. Гроздето тази година е по-малко, макар и с отлично качество. На нас, производителите, които плащаме всички такси на държавата, няма да ни стигне гроздето." Чорбаджийски подчерта, че нелицензираните производители не отговарят на елементарни хигиени стандарти, особено в условията на пандемия. Той допълни, че тенденцията е да изнасяме все повече вино. Балканските държави като цяло са на пето място по износ на вино в света след САЩ, Испания, Италия и Франция. Нашите вина са много качествени, за това говорят и многобройните награди от изложения и конкурси, добави Чорбаджийски. Браншовикът коментира и проблема с работната ръка: "Всяка година се изкореняват лозя, защото трудът на тези хора не е достатъчно добре платен. Трябва да се направят по-добри субсидиите. Без грозде няма да можем да произвеждаме вино." На въпрос за влиянието на пандемията върху потреблението Чорбаджийски отговори, че потребителите не са спрели да пият вино, но са се насочили към по-ниския клас. По-скъпите вина са със сериозни спадове заради това, че хотелите и заведенията дълго време не работеха. Трацдиционно работим добре с английските пазари, САЩ, Китай, Япония, допълни председателят на УС на Националната лозаро-винарска камара.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

По думите на военния ни министър българското разузнаване следи ситуацията в Близкия изток

  • 19 Апр 2024
  • 28
Докладваха ни, че ударът в Иран е ограничен по военна цел.

ВАРНА БЕ ДОМАКИН НА СЪСТЕЗАНИЯТА ЗА МЛАДИ ТАЛАНТИ В МОДАТА, ФРИЗЬОРИ И ГРИМЬОРИ

  • 19 Апр 2024
  • 47
За поредна година МОН организира състезания за излъчване на млади таланти в модата и фризьорството, като този път домакин на пъстрото събитие беше Варна.

В Сливен се провежда кампания в училищата „Чуй ме! Нито един повече!“

  • 19 Апр 2024
  • 99
Кампанията „Чуй ме! Нито един повече!“ на Младежки дом Сливен и над седемдесет младежки и културни организации в Сливен, под егидата на кмета Стефан Радев, вече набра скорост и постига завидни резултати.

ЕЛЕКТРИЧЕСКИ АВТОБУСИ ЩЕ ПРЕВОЗВАТ УЧЕНИЦИ

  • 19 Апр 2024
  • 96
За първи път Министерството на образованието и науката предвижда закупуването на електрически училищни автобуси.