Погнаха фризьорските салони за авторски права

Засилени проверки за лицензиране на музика, пускана на територията на фризьорските салони, стартираха от Министерството на културата. Инспекторите от дирекция „Авторско право“ към ведомството откриха масово неизпълнение на законовото задължение на собствениците да уреждат авторски и сродни права за звучащите в обектите им песни и мелодии. В периода от 18 август до 4 септември са издадени 89 разпоредителни протокола на салони. От министерството обясняват, че стартиралата контролна кампания цели да повиши осведомеността на хората, притежаващи подобни обекти за разкрасяване. Причината - те често всъщност не са запознати със задължението си да заплащат за музиката, която звучи на тяхната територия. В началото на септември бяха проверени и фитнес зали, като подобни протоколи бяха издадени на 5 от тях. Документът не води до директна санкция, като вместо това идеята му е да прикани ползвателите – в случая собствениците на въпросните обекти, да уредят правата. Припомняме, че според Закона за авторско право и сродните му права при установено нарушение от инспекторите на културното министерство глобите могат да достигнат до 20 000 лв. От началото на миналата година право да извършват проверки в салоните, фитнес залите, ресторантите и други подобни търговски обекти правят и общините. Тяхната функция се състои в това наред с други документи при инспекции да изискват от собствениците и доказателство за уреждане на авторски и сродни права за песни. Общините обаче не следят за изпълнявания репертоар. Това означава, че даден обект може да е сключил договор с независимо дружество за управление на права, което предлага ограничен набор от песни, но да пуска на територията си и други парчета. Контролът относно репертоара е все още в ръцете единствено на Министерството на културата.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Протести в Неапол срещу карантинните мерки заради коронавируса

  • 24 Окт 2020
  • 139
Стотици хора протестираха в италианския град Неапол срещу полицейския час и планираното налагане на обща карантина заради рязкото увеличаване на случаите на заразени с коронавирус

Какви помощи за дете ще дават догодина

  • 24 Окт 2020
  • 117
Семействата с едно дете ще получат по 40 лв. на месец, или общо 480 лв. за година подпомагане от 2021 г.

Българският лекарски съюз: Затворете дискотеките, а състезанията – без публика

  • 24 Окт 2020
  • 113
БЛС е силно обезпокоен от стремглавия ръст на случаите на Ковид-19 у нас.

Затварят нощните заведения в София

  • 24 Окт 2020
  • 120
Заради рязкото увеличение на броя на заразените с Ковид-19 и препълнените болници в София от утре се затварят всички нощни заведения.

Турция и Русия нащрек за Идлиб

  • 24 Окт 2020
  • 125
Турция във взаимодействие с Русия внимателно следи за развитието на ситуацията в сирийската провинция Идлиб