Държавата подготвя регулация за доставката на храна за вкъщи

Държавата подготвя регулация за доставката на храна за вкъщи. Съществуващите и към момента правила ще бъдат обобщени и допълнение към наредба, обявена за обществено обсъждане. Браншът приема новия регламент с надеждата, че пазарът ще пресее фирмите, които се възползваха от ситуацията през март след въвеждане на ограничителните мерки и доставките за седмица скочиха с 30%. Бизнесът с доставка на храна се развива у нас едва от няколко години - до 6% от дейността на заведенията преди пандемията. Covid-кризата даде силен тласък на тази услуга, особено в първите седмици на социалната изолация. Тогава обаче на пазара излязоха филми, които не отговаряха на всички правила в усилие да запазят дейността. Това казва Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията. „Първите две-три седмици имаше бум, около 30% скок, но след това се възстановиха числата и останаха фирмите, които са утвърдени на пазара. В последствие те имаха около 15% скок". Регулацията е необходима, за да се предпази браншът от изкушенията на нелицензираните търговци. Разрастването на тези търговски практики в условията на епидемията също налага обединяването на правилата в една наредба, така че храна да могат да доставят единствено фирми, регистрирани по Закона за храните и с превозни средства, които отговарят на хигиенните условия и са видимо обозначени за лесно проследяване. Регламентът няма да оскъпи доставките, подчерта Алибегов. Докато епидемията се разраства, доставката на храна остава един от спасителните варианти за бизнеса. Затова браншовите асоциации продължават да настояват и те да бъдат обложени с по-ниската ставка на ДДС от 9%, която беше въведена от юли за консумацията на място.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Увеличават от 250 на 300 лв. помощта за учениците от 1-ви и 8-ми клас

  • 22 Окт 2020
  • 117
Това обяви във Велико Търново социалният министър Деница Сачева.

Бургазлии оглавиха Камарата на архитектите в България

  • 22 Окт 2020
  • 108
Преди броени дни се проведе Двадесето редовно отчетно-изборно Общо събрание на Камарата на архитектите в България, където Бургаската колегия постигна исторически успех и признание.

Общината премахна две нерегламентирани сметища

  • 22 Окт 2020
  • 110
Те са образувани в района на Солниците край пътя за квартал "Сарафово".

Българите в Германия могат да я напускат с изтекли лични документи до края на годината

  • 22 Окт 2020
  • 105
Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Две мюсюлманки намушкани в Париж

  • 21 Окт 2020
  • 214
Две мюсюлманки бяха намушкани под Айфеловата кула. Това се случва на фона на нарастващото напрежение в Париж след убийството на учител миналата седмица.