И ДПС се подписа за оставката на Караянчева, искането е внесено

С 96 подписа ДПС и БСП внесоха искането за оставката на председателя на парламента Цвета Караянчева. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.Малко по-рано от левицата съобщиха, че внасят проекта на решение, тъй като Караянчева на спазвала Конституцията и законите. Карадайъ припомни, че от движението са поискали оставката на председателката на Народното събрание преди около месец и веднага са започнали консултации с всички парламентарни групи. Заедно с БСП са събрали 96 подписа за процедурата за отстраняване, за която по правилник е необходимо да се подпишат 1/3 от народните представители или 80 души. "Преди минути проектът за решението с мотивите беше внесен с 96 подписа и затова не сме търсили други колеги за подписи. В мотивите сме посочили конкретни нарушения на Конституцията и законите на страната и конкретни факти за неизпълнение на задълженията си като председател. Освен това - многобройните случаи, уронващи авторитета на институцията са известни на цялото общество, като някои от тях сме ги посочили във внесените мотиви", посочи Карадайъ. "Преди около месец обявихме, че започваме консултации с другите парламентарни групи за обсъждане на мотиви за искане на оставката на председателя на Народното събрание. Същата седмица проведохме срещи с ГЕРБ, които изразиха съгласие с нашите мотиви. Аргументите на БСП ги чухме преди малко от трибуната на Народното събрание, изразени от председателя на БСП. Видяхме се с "Воля" и с част от независимите народни представители, които изразиха съгласие с мотивите, които представихме пред тях", обобщи Карадайъ. Запитан защо от движението са позволили БСП първо да афишира искането за оставката на Караянчева, лидерът на ДПС отговори така: "Различен е подходът, чухме и техните мотиви. Те са по-различни от нашите. Нито ПГ на БСП, нито ПГ на ДПС е в състав, който да покрива изискуемия минимум от 80 народни представители". По думите му от ГЕРБ са изразили съгласие с изложените мотиви от страна на ДПС. Карадайъ отново припомни, че председателката е нарушила закона във връзка с неизпълнението на задълженията за проверка на съвместимост и несъвместимост на избрани от Народното събрание органи, като уточни, че става въпрос за член на ЦИК. "Утре ще видим отношението на ГЕРБ какво е. Дали ГЕРБ като цяло се олицетворява с образа на г-жа Караянчева. Те ще го покажат със своето действие", заключи Карадайъ. По правилник проектът за решението за отстраняване на Цвета Караянчева от поста й трябва да се разгледа да следващото заседание, което е утре Източник:Дарик

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

happy burgas

Най-четени

Застудяване от вторник следващата седмица

 • 26 Ное 2021
 • 381
Времето през последния месец в годината ще е есенно-зимно с повече валежи, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев Ще има сериозна промяна на времето от вторник нататък, прогнозира по бТВ климатологът проф. Георги Рачев.

Цената на тока на борсата се срина с 22%, но е 3 пъти по-скъп тази зима

 • 26 Ное 2021
 • 269
Цената на тока за бизнеса за днес в сегмента „ден напред“, изтъргуван вчера, се срина с над една пета до 424,91 лв., но е с над 3,3 пъти по-висока от същия ден на миналата година, сочат данни от сайта на Българската независима енергийна борса.

Паркинг със зона за отдих в к-с Изгрев

 • 26 Ное 2021
 • 3
 • 288
Стартира изграждане на паркинг със зона за отдих между блокове 3 и 4 в к-с „Изгрев“. Проектът е поискан и съгласуван няколко пъти с техните жители и ще се осъществи по новата общинска програма „Моят град, моят квартал, моята улица".

Шестима бургаски автори в немскоезична антология на съвременната българска поезия

 • 25 Ное 2021
 • 369
Включиха шестима бургаски автори в немскоезична антология на съвременната българска поезия.

Премиерът обеща - без задължителни ваксини и зелени сертификати

 • 25 Ное 2021
 • 362
Правителството няма намерение да въвежда принудително ваксиниране. Ще отпаднат и зелените сертификати. Това каза премиерът Стефан Янев.