Пада коефициентът на детската смъртност у нас

През 2019 коефициентът на детската смъртност достига 5.6 на 1000 живородени деца при стойност от 13.3/1000 през 2000 г.; 7.4/1000 през 2014 и 5.8 през 2018 г. Това каза в отговор на депутатски въпрос заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова. Снижаването на показателя за детската смъртност до 6.8 на 1000 живородени деца е една от националните здравни цели, заложени в Националната здравна стратегия 2020. Тази цел е постигната още през 2016 г.“, посочи тя. Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика каза, че това е постигнато благодарение на редица усилия, които е положила държавата в тази посока и даде пример семейните помощи за подкрепа на децата и семействата. „В програмата за управление на правителството в периода 2017-2021 са заложени мерки, свързани с повишаване на качеството на грижите в майчинство и детско здравеопазване. В Закона за здравното осигуряване всяко дете до 18 години както и след навършване на тази възраст, ако учат редовно, са здравноосигурени за сметка на държавата. С Националния рамков договор за медицински дейности за 2019 г. бяха увеличени цените на клиничните пътеки за болнично лечение на децата. Има възможност децата да се лекуват и в чужбина“, заяви тя и поясни, че на това оказва влияние върху намаляването на детската смъртност. Николова посочи още, че лечението на онкологично болните преди навършването на 18 г. продължава да се заплаща и след това, до края на лечението. „Профилактиката е основен приоритет по отношение на детското здраве. Тя е включена в дейностите осъществявани в извънболничната медицинска помощ“, добави още министърът. От своя страна депутатът Кръстина Таскова от „Воля“ на чиито въпроси отговори Николова, обяви че ще предложат втората година от майчинството да бъде изравнена с минималната работна заплата.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 249
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 227
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.

Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

  • 23 Апр 2024
  • 240
В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит. Светият синод представи листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит.

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 440
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 395
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас