Р.Радев: България има нужда от 16 нови изтребителя

България се нуждае от 16 нови изтребителя, смята президентът и бивш началник на Военновъздушните сили Румен Радев. В момента обаче действията на правителството са именно в тази посока, като страната ни изяви готовност за преговори за покупката на още 8 нови F-16 след първите 8 вече платени. „На авиацията трябва да се гледа като на средство за отстояване и гарантиране на националния интерес. Когато на нея се гледа като на средство за политически интереси и се погазва военната експертиза, това винаги излиза скъпо. Води до прахосване на обществен ресурс, занижени способности и загуба на човешки животи”, отново намери повод за критики към изпълнителната власт президентът. Това той направи пред Паметника на летеца в Софи на церемония за празника на ВВС. Президентът коментира и предстоящото заседание на българо-македонска комисия, като се изказа негативно за препоръката от рюзолюцията на ЕС да признаем ОМО Илинден. "Хората от Българо-македонска комисия са професионалисти, те ще търсят и отстояват, както и досега, историческата истина и българския национален интерес. Посланието ми към тях е, че политиците не могат да абдикират от този важен за България и Македония и ЕС процес. Крайно време е да се намери това политическо решение, което да утвърди всички принципи на уважение на историята и добросъседството, и уважението на нашата идентичност и език, заяви той. "Това е отговорност преди всичко на страната, кандидат за член на ЕС. За компромиси има място винаги, но те не могат да се извършват с история, идентичност и език, или с искане за национални малцинства, подчерта още Радев. Радев не пропусна да повтори критиките си относно проекта на управляващите за нова Конституция. „Надявам се, че Конституционният съд ще защити нашата Конституция от невежеството и гаврата, които се поднасят от управляващите”, каза още той по време на събитието. Преди дни Румен Радев сезира КС с искане да бъде обявено за противоконституционно решението за създаване на Временна комисия за разглеждане на проект на Конституцията на Република България, прието от Народното събрание.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Увеличават от 250 на 300 лв. помощта за учениците от 1-ви и 8-ми клас

  • 22 Окт 2020
  • 123
Това обяви във Велико Търново социалният министър Деница Сачева.

Бургазлии оглавиха Камарата на архитектите в България

  • 22 Окт 2020
  • 113
Преди броени дни се проведе Двадесето редовно отчетно-изборно Общо събрание на Камарата на архитектите в България, където Бургаската колегия постигна исторически успех и признание.

Общината премахна две нерегламентирани сметища

  • 22 Окт 2020
  • 115
Те са образувани в района на Солниците край пътя за квартал "Сарафово".

Българите в Германия могат да я напускат с изтекли лични документи до края на годината

  • 22 Окт 2020
  • 109
Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Две мюсюлманки намушкани в Париж

  • 21 Окт 2020
  • 216
Две мюсюлманки бяха намушкани под Айфеловата кула. Това се случва на фона на нарастващото напрежение в Париж след убийството на учител миналата седмица.