България спасява малко чихуахуа след апел от Жан-Клод Ван Дам

Историята на 3-месечната чихуахуа Рая стана известна в социалните мрежи, след като норвежкият орган по безопасност на храните взе решение да евтаназира кученцето, ако не му бъде разрешено да се прибере в България. Българската агенция по храните обаче отказала това за малката чихуахуа, защото паспортът й е невалиден, става ясно от петицията, публикувана от Жан-Клод Ван Дам. Единственият шанс да се спаси кученцето бе да се убедят норвежкият и българският орган да променят решенията си. След намесата на земеделския министър Десислава Танева и депута Десислава Атанасова от ГЕРБ кученцето ще бъде спасено. БАБХ ще даде разрешение на норвежците чихуахуато да дойде обратно в България и да прекара 30 дни под карантина, каквито са правилата. По информация на Явор Гечев от "Четири лапи" - става въпрос за нередовни документи, издадени на животното от наш ветеринар от Тервел, откъдето са продавачите и където му е издаден паспорт и поставен микрочип. "Лекарят е поставил ваксина срещу бяс с изтекъл срок на годност - по документи е поставил ваксината 10 дни преди да издаде паспорта. Той слага ваксина на 10 август, тя изтича по срок на годност след 2 дни, а след 10 дни е издаден самият паспорт. Издал е паспорт, но паспортът явно е фалшив. Точно за 5 лева кокошкарска история, а кученцето е продадено за над 2000 лева", коментира Явор Гечев, с когото са се свързали купувачите от Норвегия. "Кученцето е изведено от България в Норвегия на 9 септември, а продадено на 20-ти", уточни Гечев. Продавачите са сънародници от Тервел, които живеят в Норвегия. На 21 септември норвежките лекари поставят ваксини, но се разбира за фалшивите документи и се свързват с българските власти. "Нашият ветеринар не е въвел данните от поставения микрочип и паспорта в системата на БАБХ, което е основният пропуск и което е усъмнило норвежките власти. Те се свързват с БАБХ, откъдето им потвърждават, че данните не са въведени. Ако има изобщо някаква вина на БАБХ в случая, то тя е в занижения контрол. Това е масова практика - при чипиране и издаване на паспорт ветеринарните лекари да не въвеждат данните в системата на БАБХ", обобщи Гечев. "По-притеснителното е, че може би съществува такава схема. Може би с този случай трябва да се занимава прокуратурата", каза Гечев. Източник: Дарик

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 74
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 85
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 89
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 133
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 111
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.