Свръхреакцията на придобития имунитет е причината за смъртта на проф. Георги Хубчев

Свръхреакцията на придобития имунитет е причината за смъртта на проф. Георги Хубчев от УМБАЛ „Дева Мария“ в Бургас. Това каза пулмологът д-р Александър Симидчиев, който е един от лекарите, отличени за „Лекар на годината“ в категория „Борба с коронавируса“. След като водещата Лора Инджова го пита защо проф. Хубчев не можа да се пребори със заразата, той каза, че COVID-19 се опитва да избяга от т.нар. вроден имунитет с белтъци, които съществуват в него. „Избягвайки естествения, той направо се среща с т.нар. придобит имунитет, който обаче е лесно променлив и ако свръх реагира, може да се получи доста бързо цитокинова буря. Ако пък не реагира, ще започне да се размножава бързо вируса. Затова е много важно придобитият имунитет да е правилно настроен към вируса. Това е много трудно. При едни хора е под генетичен контрол, а при други – на околната среда, т.е. има много фактори, които влияят“, обясни д-р Симидчиев. Той сподели, че подобно на проф. Асен Балтов, през главата му е минавала мисълта, че коронавирусът е създаден в лабораторни условия. „Преди няколко седмици се опитах да оборя становището, че вирусът е създаден в лаборатория. Тогава говорихме, че през 2008 година е открит първият полубрат на този вирус, но нека да се концентрираме върху нещата, които можем да променим. Дали е лабораторен вирус, или не, не можем да го променим“, заяви Симидчиев. „Можем да променим нашето поведение – да ходим повече с маски, да спазваме дистанция и да си мием ръцете. Тези неща са в рамките на това, което всеки един от нас може да направи. Вместо да говорим за неща, за които не знаем или не можем да променим”, апелира пулмологът. Според него мерките в страната са достатъчни, но трябва да се спазват. „Носенето на маски може да намали до 30% честотата на новозаразените. Това са изводите на анализ, направен в Канада от българин. Мерките, които има, са достатъчни. Трябва да бъдем разумни, за да ги спазваме, тъй като това ще позволи да намалим скоростта на разпространение”, каза още Симидчиев.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 290
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 269
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 276
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 301
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 271
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.