Какви помощи за дете ще дават догодина

Семействата с едно дете ще получат по 40 лв. на месец, или общо 480 лв. за година подпомагане от 2021 г. През 2021 г. помощи за отглеждане на деца до завършване на средното им образование ще се дават независимо от дохода на родителите. Мярката обаче ще бъде временна и ще се прилага само през следващата година, става ясно от проектобюджета за 2021 г., който е пуснат за обществено обсъждане. На семействата с две деца ще дават по 90 лв. на месец, с три деца - 135 лв., с четири - 145 лв., а за всяко следващо помощта нараства с 20 лв. За да вземат парите обаче родителите трябва да подадат заявление-декларация в службите за социално подпомагане. Ако не бъде подаден документът, помощта няма да се изплаща. Това важи и за помощта за първокласниците и осмокласниците, която се увеличава на 300 лева и ще се изплаща на два пъти - за първия и за втория срок. Какъв точно ще е редът, тепърва ще се уточнява, пише pariteni.bg. В момента помощта се получава, ако родителите подадат декларация в агенцията за социално подпомагане по настоящ адрес. Месечни помощи за отглеждане на деца до завършване на средното образование, но не повече от 20-годишна възраст, получават родителите, които живеят постоянно и отглеждат децата си в страната. Децата посещават редовно учебните занятия и имат направени всички задължителни имунизации и профилактични прегледи. Без значение какви са доходите на родителите, през 2021 г. ще дават по 300 лв. за децата, които започнат първи или осми клас. Тази помощ обаче няма да е временна, а се предвижда да важи и през следващите години. С бюджета за 2021 г. ще бъде увеличена месечната помощ за отглеждане на дете до една година от 100 лв. на 200 лв., но тя ще бъде давана само на семейства с доходи на човек под 500 лв. за последните 12 месеца. За това, че всички родители ще може да получат помощи за отглеждане на децата си, за помощите за децата от първи и осми клас, както и за по-високите суми за децата до една година в бюджета за 2021 г. са предвидени допълнително 390 млн. лв.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Бургаски младежи с интересна акция за Часа на Земята, Общината ще ги подкрепи

  • 19 Мар 2024
  • 79
Община Бургас ще съдейства на активните младежи, които се обърнаха към нея с искане за съдействие да организират събитие, посветено на Часа на Земята.

Интересните събития в Библиотеката тази седмица започват със среща с Енчо Керязов

  • 19 Мар 2024
  • 75
Тази сряда, 20 март, от 11.30 часа в Училище подкаст в Библиотеката гостува световноизвестният цирков акробат и еквилибрист Енчо Керязов. Той ще разкаже за сбъдването на мечтите и как избираш какъв да станеш. Събитието се организира със съдействието на Регионална библиотека "Пейо К. Яворов".

Тази седмица Белодробната болница в Бургас провежда безплатен скрининг за риск от туберкулоза

  • 19 Мар 2024
  • 77
Под мотото "Да! Ние можем да спрем туберкулозата!" и по повод Световния ден за борба с болестта - 24 март, СБАЛПФЗ - Белодробна болница - Бургас организира Седмица на отворените врати. Тя ще се проведе в периода 19 – 22 март.

Бургас отбелязва Тодоровден с атрактивни конни надскачания

  • 19 Мар 2024
  • 93
За поредна година празникът Тодоровден ще събере елитни коне и състезатели от Клуб по конен спорт „Кан Крум“- Бургас, които ще се включат в традиционните кушии.

МТСП стартира програма за подкрепа на социални услуги на Българската православна църква

  • 19 Мар 2024
  • 76
Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще подкрепи усилията на Българската православна църква (БПЦ) да предоставя качествени и ефективни социални услуги чрез Целева програма „Информираност, подкрепа и съпричастност“. Тя е с бюджет от 160 000 лв. и ще се финансира от Фонд „Социална закрила“ (ФСЗ).