Инвеститорите очакват отслабване на долара

Има малко вероятност дългосрочните перспективи на долара да се подобрят, независимо кой спечели президентските избори в САЩ. Това прогнозират инвеститори и анализатори, цитирани от Ройтерс. Въпреки неотдавнашното поскъпване спрямо кошница от валути, индексът, измерващ стойността на долара, все още е с около 9 процента под високите стойности от март. Американската валута е напът да отчете най-лошата си година от 2007-а под натиска на очакванията водещите лихви в САЩ да останат близо до историческите си минимуми за идните години. Според множество пазарни играчи победа на Джо Байдън, който засега води в социологическите допитвания, и евентуално надмощие на демократите ще засилят още повече натиска върху долара, тъй като се очаква бившият вицепрезидент да даде зелена светлина на политики, които инвеститорите оценяват като негативни за долара, включително силни фискални стимули. Още четири години президентство на Доналд Тръмп обаче могат да предложат по-неясна перспектива за долара. Макар че продължаването на агресивния подход на Тръмп към Китай вероятно ще засили привлекателността на американската валута като "сигурно убежище", над това може да надделеят редица фактори, предупреждават анализатори. Според анкета на Ройтерс от миналия месец средната прогноза на анализаторите е за поскъпване на еврото до 1,21 долара за евро или с около 4 процента спрямо текущия курс.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 270
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 248
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 256
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 296
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 267
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.