« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Говорителят на ЦИК: Не знаем къде ще съхраняваме машините за гласуване

Все още не е ясно къде ще се съхраняват машините, защото те изискват специални условия и охрана. Няма яснота и за сградата, в която ще бъде настанена ЦИК, обясни пред БНР говорителят на Централната избирателна комисия Таня Цанева. В петък ЦИК реши да обяви обществена поръчка за доставка на 9600 електронни устройства след проведено нощно заседание. С тях трябва да се гласува на предстоящите парламентарни избори. Според последните поправки в Изборния кодекс във всички секции с над 300 избиратели трябва да има възможност както за гласуване с хартиени бюлетини, така и с машини. 3750 лева е цената на една машина за гласуване "Опитвахме се да съкратим сроковете, затова заседанието ни беше в този късен час", поясни тя. "Имаше промени в Изборния кодекс и ЦИК нямаше яснота дали ще има само машинно гласуване, или ще има гласуване на хартия и с машини. Едно е да се купят 25 хиляди машини, друго е да се купят по-малко, както ние сега определихме", посочи Цанева като една от причините за забавянето на поръчката. Тя добави, че са направили обстойно проучване на пазара и на цените, както са отправили и запитвания към потенциални доставчици за други цени. "Поръчката ще бъде обявена в много скоро време, ще бъде публикувана на сайта на Централната избирателна комисия и бъдещите участниците ще могат да работят по документацията и по изпълнението", каза тя и подчерта, че в документацията са заложени условия и възможности за участници и български, и от чужбина. Цанева подчерта, че поръчката е за покупка на машини с инсталиран системен и приложен софтуер, но и с изходния код. "Това значи, че ние не купуваме само едни кутии. Този код ще ни даде възможност при следващи избори сами да модифицираме машините към използване за друг тип избори. Затова сме базирали тази цена, включена е и логистиката и други съпътстващи дейност - доставка, обслужване, транспортиране, обучение и други", заяви говорителката на ЦИК.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 177
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 202
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 166
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 203
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 177
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.