Лични лекари: Очакваме официален протокол какво да правим и какво не

Общопрактикуващите лекари имат нужда от официални протоколи и препоръки как да лекуват пациентите с коронавирус в доболничната помощ. Това обясни пред БНР д-р Ира Маркова, общопрактикуващ лекар и педиатър с 40-годишен стаж. „Трябва да ни се помогне с тези протоколи, които да се напишат - не във Фейсбук, говоря за конкретните места, които ние ще отворим и специалистите ще обобщят дотук какво се знае за вируса: какво да не правим и какво да правим - това е помощта, която искаме", посочи тя в предаването „Преди всички". „Очакваме електронен фиш за кръвна картина, за рентген. Очаквам да се признае валидността на антигенните тестове и да не се изисква потвърждение с PCR, когато имаш симптоми и положителен тест. Очакваме обобщаващи протоколи на база на знанието дотук за 10 месеца за вируса", обобщи д-р Маркова. В позицията си тя акцентира върху „липсата на елементарен протокол или поне насоки за доболничната помощ", когато общопрактикуващ лекар е взел решение да наблюдава един пациент у дома и на този пациент е предписано домашно лечение, било след триаж в болница или съответен триажен център. „И разни други, дребни уж на вид неща - например какви противотемпературни са противопоказни. Чухме много неща за ибупрофен, за парацетамол. Пак няма един протокол, който да ни каже - поне това не давайте или не правете". Ира Маркова пита „защо не въведат новите антигенни тестове, които са надеждни, евтини, много по-добри от тези с капка кръв, тъй като антигенният тест се взима от гърлото, и покриват около 85-90% с PCR положителните тестове". Това според нея би спестило нерви, ресурс и време. „Ако един човек е симптомен и позитивен с антигенен тест, кому е нужен PCR тест?". „Когато имаш една вирусна инфекция, е важно да следиш усложненията, а това се прави с пълна кръвна картина и с един коридор, или както искате го наречете, в който човекът може да отиде и да си направи, за да ме ориентира. Не мога аз да гледам как диша той по Вайбъра, и да кажа - има усложнения, няма", категорична е д-р Маркова, според която няма организация човек да може да си направи съответните изследвания. „Десет души съм слушала без никакви данни за пневмония. Когато отиде на снимка, има. Какъв е този вопъл да се преслушват хората всеки ден, когато вирусните пневмонии, една голяма част от тях не се чуват. Трябва ни рентген за тези, които подозираме". Ира Маркова призова хората да не се самолекуват, защото антибиотиците не са „лукчета" и „ще започнат да циркулират такива резистентни бактерии между нас след една година, когато една проста ангина няма да можем да повлияваме". В момента тя има около 50-60 случая на пациенти с коронавирус. „И още сложете три пъти по толкова с по-леки протичания и необявени". Комуникацията върви основно по телефон. „Ние правим безплатна психотерапия", допълни общопрактикуващият лекар.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 101
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 91
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 89
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 99
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 58
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.