Най-големият експеримент за COVID-19 със суперкомпютри

Експериментът, подкрепен от платформата Excalate4Cov на Европейската комисия, е извършен със суперкомпютри на италианския консорциум Чинека (Cineca) и енергийния гигант ЕНИ (ENI). С него са тествани 70 милиарда молекули, като са оценени 1 трилион взаимодействия. "Постигнахме новата цел от 5 милиона симулирани молекули за секунда. За сравнение това е повече от 300 пъти по-повече и 500 пъти по-бързо от подобен експеримент, извършен в САЩ през юни", каза Андреа Бекари, главен учен на проекта. Тъй като производителите на лекарства се надпреварват да разработват ваксини за COVID-19, изследователите са се насочили към авангардни суперкомпютри, за да обработват огромни количества данни за вируса, непознат допреди няколко месеца, но отнел вече живота на повече от 1,3 милиона души. Платформата Excalate4Cov координира суперкомпютърни центрове в Италия, Германия и Испания с фармацевтични компании и изследователски центрове, включително университета в Льовен, института Фраунхофер, Миланския политехнически университет и болницата "Спаланцани". Експериментът е извършен през уикенда на на компютри, работещи с мощност 81 пентафлопа. През първата фаза на проекта е идентифицирано генерично лекарство за остеопороза, което изследователите се надяват също да помага за намаляване на симптомите на COVID-19. Миналия месец то получи разрешение за клинични изпитания с хора от италиански регулатор на лекарствата. Източник: БТА

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 13
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 58
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 63
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 78
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 49
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.