« септември 2023 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Почитаме паметта на Свети Климент Охридски

Днес почитаме паметта на Свети Климент Охридски. Православната църква го тачи като един от Светите Седмочисленици. 25 ноември е и празник на Софийския университет, чийто патрон е Свети Климент. След неговата смърт през 916 г. Българската църква го канонизира за светец заради неуморната му дейност в организиране на църковния живот и просветното дело у нас, заради блестящото му творчество като един от основоположниците на старобългарската писмена култура. Свети Климент Охридски е и първият епископ, извършвал богослужение и проповядвал на български език. Охридският Чудотворец е “Пръв епископ на български език”, както го нарича неговият житиеписец Теофилакт през 11 век, а също така е и от първите по време светци, появили се сред българския народ скоро сред християнизирането му през 9 век. Като ученик на своите велики учители и славянски просветители Св. Св. Кирил и Методий Климент е предпочел да работи сред всички славяни – западни и източни. След изгонването му от Моравия през 885 г., заедно с другите ученици на Светите братя – Наум и Ангеларий дошли в България, където Климент се посветил изцяло на българския народ. Изпратен от българсия княз Борис Първи Покръстител в отдалечените от столицата югозападни земи с главен град Охрид, Свети Климент се отдал изцяло на просветата на българите. Той учил децата на четмо и писмо, давал им необходимите познания за живот, а най-вече ги поучавал на истините на Христовото учение.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Национална информационна кампания „Използвай сърцето си, за да знаеш“

  • 25 Сеп 2023
  • 99
Дружеството на кардиолозите в България стартира Национална информационна кампания „Използвай сърцето си, за да знаеш“ в Световния ден на сърцето 29 септември за четвърта поредна година.

Интересни събития до края на септември предлага инициативата „БулевАрт“

  • 25 Сеп 2023
  • 89
Със смях, танци и приятелски срещи инициативата „БулевАрт – Мрежа на сетивата“ отбелязва края на септември. Партньорите в мрежата са организирали интересни събития, с които да заинтригуват желаещите да се потопят в света на изкуството.

Бургас ще е домакин на информационна среща, посветена на енергийната ефективност

  • 25 Сеп 2023
  • 86
Грийнпийс“ – България започва серия информационни срещи за повишаване на осведомеността на гражданите относно енергийните общности. Ще се организират дискусии в три града в страната.

Екоакция #Без отпадъци в ОУ “Св. св. Кирил и Методий”, с. Карагеоргиево

  • 21 Сеп 2023
  • 606
Екоакция #Без отпадъци в ОУ “Св. св. Кирил и Методий”, в айтоското село Карагеоргиево.

Популярният чешки цирков артист Ондра Хунал ще гостува в Бургас със супер огнено шоу „Полетът на Жар птицата"

  • 21 Сеп 2023
  • 485
Искрящо шоу ще блести в кадифената нощ на Бургас. Елате и се докоснете до магията на пламъците и майсторското изкуство на популярния чешки артист Ондра Хунал, изпълнител с 15 години огнен опит.