« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

МВР ще може да прави досие на всеки гражданин

МВР ще може да събира огромно количество информация за всеки гражданин, дори ако той няма криминална регистрация или е осъждан. Ще се събира информация дори за роднини, приятели, любими заведения, съседи, телефонни номера, говорни дефекти и татуировки.

Това става ясно от нова инструкция, пусната за обществено обсъждане. На пръв поглед тя е насочена към определени групи хора като бивши затворници, рецидивисти, хулигани, домашни насилници и други. Но тъй като правомощията на полицията са описани с доста разтегливи формулировки, те могат да се насочат срещу всеки.

В инструкцията се посочва, че става дума за "дейност по предотвратяване и пресичане на престъпления и други правонарушения, която се осъществява чрез обща и индивидуална превенция". В индивидуалната превенция се предвижда беседа между служител на МВР и гражданин, по време на която се попълва анкетна карта с информацията за лице, "представляващо интерес".

Освен стандартните данни като три имена, ЕГН, постоянно местожителство и настоящ адрес и предишни осъждания полицаите ще събират и информация за ръст, телосложение, цвят на очите, коса, особености на лицето, говора и походката, белези, татуировки, за телефон (не само телефонния номер, а марката, модела и IMEI номера на устройството, който позволява апаратът да се проследява, дори ако е изключен).

Ще се описват местоработата и автомобилите (номер, марка, модел и цвят). Особено интересна е графата "Връзки", където ще се отразява информация за обкръжението на човека: "имената, прякорите, адресите, телефоните и характера на връзката - приятелска, престъпна, роднинска и т.н.".

МВР ще иска да знае и посещавани места - "сборища, предпочитани заведения, адреси и т.н.".

На практика инструкцията дава на МВР широки правомощия да събира информация не само за конкретен човек, а и за всички около него. Сред лицата, представляващи интерес за превенция, са посочени на първо място рецидивисти със стари осъждания или регистрирани в полицията, после са бившите затворници и условно осъжданите, както и техните обкръжения.

Интересни са още домашните насилници, нарушителите на обществения ред, футболните хулигани, търговците на пиротехника и оръжие и децата, водещи се на отчет в детските педадогически стаи. В документа обаче са записани още категории - например системните шофьори нарушители и водачи без книжка.

Най-широк диапазон за действие обаче МВР получава с формулировката: "По отношение на лицата, за които има достатъчно данни да се предположи, че ще извършат престъпления или други правонарушения". Изобщо не се уточнява какво значи "правонарушения", а за такова може да мине дори пътуването без билет в градския транспорт. Още повече, че се дава възможност беседи да се правят само при подозрение за евентуална бъдеща престъпна дейност или пък за елементарно нарушение.

МВР ще наблюдава, предупреждава и глобява подобни граждани, но също така ще "използва близки, роднини и приятели на лицето, както и граждани, които се ползват с авторитет и могат да окажат положително въздействие върху него". Полицаите ще са задължени да се отчитат за броя на проведените "превантивни беседи", като посочват още броя на наблюдаваните хора, на предупредителните протоколи и на наложените глоби.

Сметка ще се държи и за "брой случаи на идентифициране и ранно сигнализиране на рискове от радикализация на определени лица и групи за прилагане на целенасочени интервенции на възможно най-ранен етап".

Друга категория хора, към които е насочена инструкцията, са ставащите по-често жертви на престъпления, като самотни възрастни, жертви на домашно насилие, деца в риск и др. В тези случаи полицаите ще трябва да наблюдават местата, където обикновено се вършат престъпления срещу тях, включително и с видеонаблюдение. Освен това заедно с други институции ще се разработват програми за тези групи хора. Възможно е и досега МВР да е събирало данни по същия начин, но тайно.

В мотивите към въпросната инструкция е записано, че тя отменя документ със сходно съдържание от 2006 г. Старата инструкция обаче никога не е била обнародвана.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ОСТАВАТ 4 ДНИ ДО НАЙ-ГОЛЕМИЯ ФЕСТИВАЛ ЗА ЛЕГО РОБОТИКА В СВЕТА - FIRST LEGO LEAGUE В БУРГАС

  • 16 Апр 2024
  • 0
След четири дни Бургас ще приеме близо 200 деца от цялата страна, за да участват в най-големия фестивал за Лего роботика в света – FIRST LEGO League Challenge.

347 БУРГАСКИ ПЕТОКЛАСНИЦИ ЩЕ УЧАСТВАТ УТРЕ В СЪСТЕЗАНИЕТО ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК “LET`S HAVE FUN”

  • 16 Апр 2024
  • 2
Общо 347 ученици от 22 училища от Бургас ще участват в четвъртото състезание по английски език за петокласници – “Let`s Have Fun”.

Kлиниката по детска онкохематология на ИСУЛ възобновява костно-мозъчните трансплантации

  • 16 Апр 2024
  • 83
Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ възобновява костно-мозъчните трансплантации, които бяха временно спрени поради липса на достатъчно сестрински персонал.

Американците изплашени от трета световна война и мобилизация

  • 16 Апр 2024
  • 103
Американците  панически са използвали търсачката на Google и са търсели „Трета световна война“ и други свързани думи след атаката на Иран срещу Израел в събота вечер със стотици ракети и дронове. Според данни от търсенията им в Гугъл за „Трета световна война“ са се увеличили в цялата страна, достигайки петгодишен връх.

Националната кампания за пътна безопасност „Написах ти писмо"

  • 16 Апр 2024
  • 125
Главна дирекция „Национална полиция" ще обяви началото на националната кампания за пътна безопасност „Написах ти писмо".Като част от инициативата нарушителите на Закона за движението по пътищата вече ще получават лични писма от близките на загинали.