« януари 2021 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Ваксините срещу COVID-19 не били тествани върху рисковите групи

Той обясни, че при голям процент хора вирусът няма да бъде детектиран, защото те имат добра имунна защита. По думи на доц. Чорбанов между 38 и 50% от хората имат изключително високо ниво на Т-клетъчна защита, което означава, че те никога няма да се разболеят от вируса. Имунологът посочи, че антителата при излекуваните пациенти често имат негативно действие и допълни, че в много малко болници по света се лекува с кръвна плазма. "Смята се, че антителата могат да бъдат проводник на вируса и да попаднат в клетки, които не трябва. Т-клетъчният имунитет е това, което ни защитава", обясни доц. Чорбанов. По негови думи, ако ваксината е добра, тя ще създаде въпросния Т-клетъчен имунитет. Той подчерта, че твърдо застава зад ваксинопрофилактиката. Експертът изтъкна, че все още не е ясно дали одобрените от ЕК ваксини са добри, не е ясен и начинът, по който са били проведени клиничните изследвания. Той изрази безпокойство от кратките срокове, в които са били проведени тестовете. "Научната общественост се притеснява, че няма научни данни за тези ваксини. Резултатите се утвърждават върху протоколи. Проблем е изборът на тестови групи - "Модерна", "Пфайзер", "АстраЗенека", никой от тях не тества ваксината върху такива целеви групи, които са най-уязвими от вируса - бременни жени, деца, възрастни хора. Групите са основно млади и здрави хора", отбеляза имунологът. Според него няма как да има лоши резултати от тестовете на препаратите, когато те се прилагат на тази група хора. По негови думи обаче това поставя под съмнение ефективността на ваксините. Той напомни, че младите и здрави хора рядко загиват от вируса. Имунологът посочи, че от 3 до 5% от населението по света не реагират на ваксини или инфекции и следователно нямат траен имунитет. По тази причина имало повторно заразени. Доц. Чорбанов отбеляза, че тестваните в момента препарати имат допустимите странични реакции. Въпросът обаче бил дали ще се появят и други при прилагането им на рисковите групи. Експертът призна, че дори да се спазва дистанция, да се носи маска и да има честа дезинфекция, това не предпазва напълно от среща с вируса. Според него има научни доказателства за връзка между стреса и имунния отговор на организма. Той бе категоричен, че паниката влияе изключително тежко на имунната система. Имунологът предупреди, че не трябва да се прекалява с имуностимулантите, защото може да има отрицателна реакция на организма.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

К-с „Изгрев“ с втори проект по програма "Моят град, моят квартал, моята улица"

  • 18 Ян 2021
  • 67
Започна изпълнението на втори проект по новата общинска програма "Моят град, моят квартал, моята улица". До блок 9 в к-с "Изгрев" се изгражда паркинг за 70 автомобила по изрично искане на неговите жители.

Инвеститор желае да изгради за своя сметка подземен паркинг до х-л „България“

  • 13 Ян 2021
  • 407
След основния ремонт на хотел "България", който е една от знаковите архитектурни забележителности в Бургас, неговият нов собственик представи пред общинската администрация инвестиционно намерение за изграждане на подземен паркинг.

Обзор иска да е община с местен референдум

  • 13 Ян 2021
  • 408
Подкрепяте ли предложението за обособяване на нова община с център град Обзор, състояща се от населените места - Обзор и селата Баня, Приселци, Раковсково,Емона, Паницово и Козница е въпросът, на който жители на съответните населени места ще отговарят на местен референдум.

Продължава ремонтът на ул. „Кирил и Методий“

  • 13 Ян 2021
  • 411
След като ВиК смени старите тръби под ул. "Св. св. Кирил и Методий", Община Бургас навлиза със строителна техника за обновяване на тротоари и настилка. В тази връзка от утре, четвъртък, се въвежда временна реорганизация на движението.

Находките от тракийското светилище в кв. Изгрев са вече в музея

  • 12 Ян 2021
  • 521
При разкопките в квартал Изгрев,в непосредствена близост до църквата „Свети Атанас“, през май- юли миналата година е открито голямо тракийско ямно светилище. Проучени са 60 култови ями.