« януари 2022 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

България ще закупи 4 ваксини срещу коронавирус

Това стана след бурни, почти двучасови дебати, по време на които опозицията отправи критики, че се иска одобрение насляпо. Министърът на здравеопазването също призна, че ще разберем съдържанието на ваксините и противопоказанията им едва когато получим самия продукт, придружен от съответната характеристика. ака, без нито един гласувал "против", но с 19 червени гласа "въздържал се" и само 6 депутати от ДПС, участвали в гласуването с вот "за", парламентът разреши на кабинета да се включи в споразуменията за покупка на ваксини, сключени от ЕК с фармацевтичните гиганти AstraZeneca, Sanofi и Pfizer Inc. и BioNTech, Manufacturing GmbHand. "Планът за ваксиниране е вече готов, утре ще бъде представен на МС и ще бъде гласуван. По този план ще бъдат ясно разписани всички целеви групи, които имат право и ще започне от тях програмата за ваксиниране", обяви той и повтори, че ваксините ще бъдат доброволни, безплатни и ще се поставят след подписано информирано съгласие. В отговор на критиките за липсата на медицинска информация за съдържанието и противопоказанията на ваксините, Ангелов успокои, че ще получим ваксината чак тогава, когато получи разрешение от Европейската агенция по лекарствата. "Ще има кратка характеристика на продукта и в нея ще има отговор на въпросите, които се поставиха тук. Без характеристиката не можем да отговорим на въпросите, защото те са ясни само на производителя", призна здравният министър. След гласуването министърът на здравеопазването благодари за подкрепата, но преди това бе подложен на яростна критика от опозицията. Редица логични и конкретни въпроси постави и д-р Нигяр Джафер от ДПС. Тя настоя да бъдат представени научни изследвания за тези ваксини, с каквито не разполагаме. Попита дали преболедувалите ще се ваксинират и настоя да се отговори на въпроса какъв е имуногенът в тези ваксини, какъв е резултатът от прилагането им досега и дали либопротеинът е антигенът във ваксините. "За първи път за първи път ще се прилагат ваксини с нова технология, как ще се задейства имунната реакция?", попита още д-р Джафер. Зам.-председателят на парламента настоя още да разберем какви ще са противопоказанията и дали тези ваксини ще бъдат рискови за хора с чернодробна и бъбречна недостатъчност. Трябва да се даде научно-обоснован отговор, настоя Нигяр Джафер. Тя подчерта, че от ДПС, въпреки изредените забележки, са убедени привърженици на ваксинопрофилактиката, но се противопостави на липсата на информация по същество за ваксините. "Медицинската общност и експертите да се въвлекат в достатъчно добра разяснителна кампания, за да направят хората информиран избор", призова депутатката от ДПС, като предупреди, че антиваксърски протести има още от 1820 г. в Англия.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

Най-четени

Голямо поскъпване на виното и спиртните напитки прогнозират производителите

  • 27 Ян 2022
  • 228
След поскъпването на храните, нагоре тръгват и цените на алкохола. За това предупреждават производители, вносители и търговци след значителното повишаване на разходите за транспорт, енергия и суровини.

Германо-Българската индустриално-търговска камара отличи Община Бургас за ползотворното сътрудничество

  • 27 Ян 2022
  • 197
Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) връчи за осемнадесети път награди за развитието на българо-германските икономически отношения за 2021 г. С почетен плакет и грамота за ползотворно и тясно сътрудничество бе отличен кметът на Община Бургас Димитър Николов.

Запишете се за “Киноклас Бургас 2022” към „София филм фест на брега“!

  • 27 Ян 2022
  • 206
Обичате Бургас и искате да снимате любимите си места, морето или творците му? Харесвате документалното кино и искате да създадете филм за своя град? Мечтаете да сте сценарист, режисьор, оператор, сценограф, монтажист, звукорежисьор?

Продължават ремонтите по проект „Път на културно-историческите ценности през вековете“

  • 27 Ян 2022
  • 190
Улицата, която се намира в историческото ядро на града, между главната „Александровска“ и СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, в непосредствената близост до едноименния площад и катедрален храм, вече изглежда по напълно различен начин след ремонт по проект „„Път на културно-историческите ценности през вековете“, по който се реновира и Етнографския музей.

„Бургасбус“ временно спира някои курсове и линии

  • 26 Ян 2022
  • 280
Заради драстичен отлив на пътници „Бургасбус“ временно спира някои курсове и линии Бургасбус“ ЕООД уведомява своите клиенти, че поради сложната епидемиологична обстановка и драстичния отлив на пътници, се налага въвеждане на някои временни промени в градския транспорт.