България ще закупи 4 ваксини срещу коронавирус

Това стана след бурни, почти двучасови дебати, по време на които опозицията отправи критики, че се иска одобрение насляпо. Министърът на здравеопазването също призна, че ще разберем съдържанието на ваксините и противопоказанията им едва когато получим самия продукт, придружен от съответната характеристика. ака, без нито един гласувал "против", но с 19 червени гласа "въздържал се" и само 6 депутати от ДПС, участвали в гласуването с вот "за", парламентът разреши на кабинета да се включи в споразуменията за покупка на ваксини, сключени от ЕК с фармацевтичните гиганти AstraZeneca, Sanofi и Pfizer Inc. и BioNTech, Manufacturing GmbHand. "Планът за ваксиниране е вече готов, утре ще бъде представен на МС и ще бъде гласуван. По този план ще бъдат ясно разписани всички целеви групи, които имат право и ще започне от тях програмата за ваксиниране", обяви той и повтори, че ваксините ще бъдат доброволни, безплатни и ще се поставят след подписано информирано съгласие. В отговор на критиките за липсата на медицинска информация за съдържанието и противопоказанията на ваксините, Ангелов успокои, че ще получим ваксината чак тогава, когато получи разрешение от Европейската агенция по лекарствата. "Ще има кратка характеристика на продукта и в нея ще има отговор на въпросите, които се поставиха тук. Без характеристиката не можем да отговорим на въпросите, защото те са ясни само на производителя", призна здравният министър. След гласуването министърът на здравеопазването благодари за подкрепата, но преди това бе подложен на яростна критика от опозицията. Редица логични и конкретни въпроси постави и д-р Нигяр Джафер от ДПС. Тя настоя да бъдат представени научни изследвания за тези ваксини, с каквито не разполагаме. Попита дали преболедувалите ще се ваксинират и настоя да се отговори на въпроса какъв е имуногенът в тези ваксини, какъв е резултатът от прилагането им досега и дали либопротеинът е антигенът във ваксините. "За първи път за първи път ще се прилагат ваксини с нова технология, как ще се задейства имунната реакция?", попита още д-р Джафер. Зам.-председателят на парламента настоя още да разберем какви ще са противопоказанията и дали тези ваксини ще бъдат рискови за хора с чернодробна и бъбречна недостатъчност. Трябва да се даде научно-обоснован отговор, настоя Нигяр Джафер. Тя подчерта, че от ДПС, въпреки изредените забележки, са убедени привърженици на ваксинопрофилактиката, но се противопостави на липсата на информация по същество за ваксините. "Медицинската общност и експертите да се въвлекат в достатъчно добра разяснителна кампания, за да направят хората информиран избор", призова депутатката от ДПС, като предупреди, че антиваксърски протести има още от 1820 г. в Англия.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Бургас отбелязва Тодоровден с атрактивни конни надскачания

  • 19 Мар 2024
  • 30
За поредна година празникът Тодоровден ще събере елитни коне и състезатели от Клуб по конен спорт „Кан Крум“- Бургас, които ще се включат в традиционните кушии.

МТСП стартира програма за подкрепа на социални услуги на Българската православна църква

  • 19 Мар 2024
  • 41
Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще подкрепи усилията на Българската православна църква (БПЦ) да предоставя качествени и ефективни социални услуги чрез Целева програма „Информираност, подкрепа и съпричастност“. Тя е с бюджет от 160 000 лв. и ще се финансира от Фонд „Социална закрила“ (ФСЗ).

Китайската армия и държавните медии критикуват САЩ след доклад на Ройтерс за шпионски сателити на SpaceX

  • 19 Мар 2024
  • 70
ПЕКИН, 18 март (Ройтерс) - Китайските военни и държавни медии обвиниха в неделя Съединените щати в заплаха за глобалната сигурност, дни след доклад на Ройтерс, според който SpaceX на Илон Мъск изгражда стотици шпионски спътници за американска разузнавателна агенция.

Ски спускане по бански организират в края на сезона през април в Пампорово

  • 19 Мар 2024
  • 79
Спускане на скиори и сноубордисти по бански се организира на 6 април от връх Снежанка в Пампорово, съобщи за БТА Станислав Вангелов от Restart Zona 82 Pamporovo.

ЕКП: Европа изгуби над 850 хил. работни места в производството за 4 години, в България – 79 хил.

  • 19 Мар 2024
  • 89
През последните четири години в ЕС са били закрити почти един милион работни места в индустрията, показва ново изследване на Европейския синдикален институт, оповестено днес от Европейската конфедерация на профсъюзите.