България ще закупи 4 ваксини срещу коронавирус

Това стана след бурни, почти двучасови дебати, по време на които опозицията отправи критики, че се иска одобрение насляпо. Министърът на здравеопазването също призна, че ще разберем съдържанието на ваксините и противопоказанията им едва когато получим самия продукт, придружен от съответната характеристика. ака, без нито един гласувал "против", но с 19 червени гласа "въздържал се" и само 6 депутати от ДПС, участвали в гласуването с вот "за", парламентът разреши на кабинета да се включи в споразуменията за покупка на ваксини, сключени от ЕК с фармацевтичните гиганти AstraZeneca, Sanofi и Pfizer Inc. и BioNTech, Manufacturing GmbHand. "Планът за ваксиниране е вече готов, утре ще бъде представен на МС и ще бъде гласуван. По този план ще бъдат ясно разписани всички целеви групи, които имат право и ще започне от тях програмата за ваксиниране", обяви той и повтори, че ваксините ще бъдат доброволни, безплатни и ще се поставят след подписано информирано съгласие. В отговор на критиките за липсата на медицинска информация за съдържанието и противопоказанията на ваксините, Ангелов успокои, че ще получим ваксината чак тогава, когато получи разрешение от Европейската агенция по лекарствата. "Ще има кратка характеристика на продукта и в нея ще има отговор на въпросите, които се поставиха тук. Без характеристиката не можем да отговорим на въпросите, защото те са ясни само на производителя", призна здравният министър. След гласуването министърът на здравеопазването благодари за подкрепата, но преди това бе подложен на яростна критика от опозицията. Редица логични и конкретни въпроси постави и д-р Нигяр Джафер от ДПС. Тя настоя да бъдат представени научни изследвания за тези ваксини, с каквито не разполагаме. Попита дали преболедувалите ще се ваксинират и настоя да се отговори на въпроса какъв е имуногенът в тези ваксини, какъв е резултатът от прилагането им досега и дали либопротеинът е антигенът във ваксините. "За първи път за първи път ще се прилагат ваксини с нова технология, как ще се задейства имунната реакция?", попита още д-р Джафер. Зам.-председателят на парламента настоя още да разберем какви ще са противопоказанията и дали тези ваксини ще бъдат рискови за хора с чернодробна и бъбречна недостатъчност. Трябва да се даде научно-обоснован отговор, настоя Нигяр Джафер. Тя подчерта, че от ДПС, въпреки изредените забележки, са убедени привърженици на ваксинопрофилактиката, но се противопостави на липсата на информация по същество за ваксините. "Медицинската общност и експертите да се въвлекат в достатъчно добра разяснителна кампания, за да направят хората информиран избор", призова депутатката от ДПС, като предупреди, че антиваксърски протести има още от 1820 г. в Англия.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Нова авария с двигател на Boeing 777

  • 27 Фев 2021
  • 94
Още един Boeing 777 се наложи да кацне аварийно след проблем с двигателя. Машината е собственост на руския превозвач Rossiya Airlines и се е приземила Москва.

Само за 2 месеца: 1458 души са получили българско гражданство

  • 27 Фев 2021
  • 80
1458 души са получили българско гражданство за първите два месеца на тази година, съобщават от БНР

Испания ваксинира само с 1 доза хората под 55 г. преминали COVID

  • 27 Фев 2021
  • 86
Испания ще поставя само по една доза ваксина на хора под 55-годишна възраст, които вече са били заразени с COVID-19

Порязват съдебния туризъм на фирми пред фалит

  • 27 Фев 2021
  • 72
Стратегия слага край на феномена „съдебен туризъм“, при който фирми пред фалит си сменят седалището в друг град, за да се уредят със съдия „по избор“.

Очевидци на катастрофата с Милен Цветков: Кристиан Николов не е помагал на журналиста

  • 26 Фев 2021
  • 164
Подсъдимият за катастрофата, при която загина Милен Цветков, не е помагал на пострадалия журналист.