« януари 2021 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

България ще закупи 4 ваксини срещу коронавирус

Това стана след бурни, почти двучасови дебати, по време на които опозицията отправи критики, че се иска одобрение насляпо. Министърът на здравеопазването също призна, че ще разберем съдържанието на ваксините и противопоказанията им едва когато получим самия продукт, придружен от съответната характеристика. ака, без нито един гласувал "против", но с 19 червени гласа "въздържал се" и само 6 депутати от ДПС, участвали в гласуването с вот "за", парламентът разреши на кабинета да се включи в споразуменията за покупка на ваксини, сключени от ЕК с фармацевтичните гиганти AstraZeneca, Sanofi и Pfizer Inc. и BioNTech, Manufacturing GmbHand. "Планът за ваксиниране е вече готов, утре ще бъде представен на МС и ще бъде гласуван. По този план ще бъдат ясно разписани всички целеви групи, които имат право и ще започне от тях програмата за ваксиниране", обяви той и повтори, че ваксините ще бъдат доброволни, безплатни и ще се поставят след подписано информирано съгласие. В отговор на критиките за липсата на медицинска информация за съдържанието и противопоказанията на ваксините, Ангелов успокои, че ще получим ваксината чак тогава, когато получи разрешение от Европейската агенция по лекарствата. "Ще има кратка характеристика на продукта и в нея ще има отговор на въпросите, които се поставиха тук. Без характеристиката не можем да отговорим на въпросите, защото те са ясни само на производителя", призна здравният министър. След гласуването министърът на здравеопазването благодари за подкрепата, но преди това бе подложен на яростна критика от опозицията. Редица логични и конкретни въпроси постави и д-р Нигяр Джафер от ДПС. Тя настоя да бъдат представени научни изследвания за тези ваксини, с каквито не разполагаме. Попита дали преболедувалите ще се ваксинират и настоя да се отговори на въпроса какъв е имуногенът в тези ваксини, какъв е резултатът от прилагането им досега и дали либопротеинът е антигенът във ваксините. "За първи път за първи път ще се прилагат ваксини с нова технология, как ще се задейства имунната реакция?", попита още д-р Джафер. Зам.-председателят на парламента настоя още да разберем какви ще са противопоказанията и дали тези ваксини ще бъдат рискови за хора с чернодробна и бъбречна недостатъчност. Трябва да се даде научно-обоснован отговор, настоя Нигяр Джафер. Тя подчерта, че от ДПС, въпреки изредените забележки, са убедени привърженици на ваксинопрофилактиката, но се противопостави на липсата на информация по същество за ваксините. "Медицинската общност и експертите да се въвлекат в достатъчно добра разяснителна кампания, за да направят хората информиран избор", призова депутатката от ДПС, като предупреди, че антиваксърски протести има още от 1820 г. в Англия.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Общината реставрира 130-годишния храм „Св. Троица" в с. Извор

  • 22 Ян 2021
  • 324
130-годишният храм "Св. Троица" в с. Извор ще бъде изцяло реставриран. През миналата година Община Бургас осигури 30 000 лв., с които бе изграден нов покрив, обновена бе и камбанарията.

От понеделник спират движението по ул. „Петко Задгорски“

  • 22 Ян 2021
  • 248
Улица "Петко Задгорски" е главна пътна артерия на бургаския жилищен комплекс "Изгрев". Не е ремонтирана сериозно от много години. Община Бургас и ВиК съгласуваха графиците си и нейното обновяване вече започна.

Започна изграждането на северния обходен път на Бургас

  • 21 Ян 2021
  • 319
Започна строителството на северния обходен път на Бургас. С изграждането на трасето, с дължина 4,7 км, транзитният трафик, идващ от Варна по път І-9 и продължаващ на юг по път І-6 София - Бургас и автомагистрала „Тракия“, ще се изнесе извън центъра на града.

Разрешават проблема с водната криза в Димчево

  • 21 Ян 2021
  • 305
Кметът Димитър Николов проведе разговор със зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков за проблема с качеството на водата и водоснабдяването в бургаското село Димчево.

Кметът предлага да се разширят възможностите на общинските програми за отпускане на стипендии

  • 21 Ян 2021
  • 300
Нови правила за насърчаване и подкрепа на бургаските ученици и студенти с изявени постижения в областта на науката, изкуството или спорта, предлага кметът Димитър Николов. Целта на промените е да се разширят възможностите на програмата.